skład / składniki
metoda gotowania
obierz dynię, usuń nasiona, pokrój w kostkę (rozmiar nie ma znaczenia) i piecz w piekarniku do miękkości.
obierz cebulę, pokrój w dużą kostkę, włóż do grubościennych naczyń (używam żeliwnej gęsi, ale możesz wziąć kocioł), smaż na maśle przez około 5 minut.
obierz czosnek i imbir, drobno posiekaj, dodaj do cebuli, a także dodaj przyprawy: curry, kminek, kolendrę, cynamon i sól. Gotuj jeszcze 2 minuty.
włóż pieczoną dynię do kotła, wlej bulion z kurczaka i dodaj liść laurowy. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
wyciągnij liść laurowy i zmiel naczynie za pomocą blendera zanurzeniowego.
śmietanę ubij mikserem, aż będzie kremowa, a następnie delikatnie wymieszaj z puree z dyni.
rozłóż puree na porcjowanych talerzach i nie zapomnij udekorować smażonymi pestkami dyni, polać jogurtem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal / 100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt pitny "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal / 100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal / 100g