Puree z dyni ze śmietaną

jasne, pikantne, restauracyjne danie w Twojej kuchni! Ciepły i przytulny puree z dyni ze śmietaną i bukietem przypraw może rozwiać nawet najciemniejsze myśli) danie jest naprawdę bardzo smaczne, spróbuj gotować, Zaskocz rodzinę!
LenochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 4 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 30 % 3 g
51 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

obierz dynię, usuń nasiona, pokrój w kostkę (rozmiar nie ma znaczenia) i piecz w piekarniku do miękkości.

obierz cebulę, pokrój w dużą kostkę, włóż do grubościennych naczyń (używam żeliwnej gęsi, ale możesz wziąć kocioł), smaż na maśle przez około 5 minut.

obierz czosnek i imbir, drobno posiekaj, dodaj do cebuli, a także dodaj przyprawy: curry, kminek, kolendrę, cynamon i sól. Gotuj jeszcze 2 minuty.

włóż pieczoną dynię do kotła, wlej bulion z kurczaka i dodaj liść laurowy. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

wyciągnij liść laurowy i zmiel naczynie za pomocą blendera zanurzeniowego.

śmietanę ubij mikserem, aż będzie kremowa, a następnie delikatnie wymieszaj z puree z dyni.

rozłóż puree na porcjowanych talerzach i nie zapomnij udekorować smażonymi pestkami dyni, polać jogurtem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal / 100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal / 100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal / 100g

Podobne przepisy