klasyczna okroshka na serum
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
gotuj pierś z kurczaka, aż będzie całkowicie ugotowana. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jajka na twardo. Ochładzać.
oddziel pierś od kości i pokrój na kawałki, proporcjonalnie do pozostałych składników. Obierz jajka i ziemniaki, pokrój w małe, zgrabne kostki.
opłucz ogórki, pokrój w drobną kostkę.
na tym etapie wszystkie składniki są gotowe-pozostaje połączyć je w jednym rondlu i wymieszać, co zrobimy.
posolić przyszłą okroshkę według własnych upodobań, dodać śmietanę, wlać serwatkę, wymieszać.
warzywa (koperek i zielona cebula) są myte , drobno posiekane, wysyłane do rondla.
okroshka jest gotowa!
podawaj wyłącznie na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g