Sałatka z buraków z serem feta

prawdziwa bomba witaminowa z idealną równowagą smaku! Ta zdrowa sałatka warzywna jest przykładem tego, jak dobre może być połączenie słonego sera i słodkich, bogatych gotowanych buraków. Oprócz niesamowitego smaku ta sałatka wygląda również świetnie, zamieniając zwykłą kolację w ucztę gastronomiczną.
♥Solii♥+Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 43 % 3 g
węglowodany 43 % 3 g
37 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

buraki to prawdziwy magazyn witamin. W przeciwieństwie do innych warzyw, jest dostępny przez cały rok i nie jest drogi. Idealne warzywo, którego korzyści nie można przecenić.

do sałatki lepiej wybrać warzywa tej samej wielkości i najlepiej niezbyt duże. Następnie ugotują się szybciej i będą gotowe w tym samym czasie. Buraki dobrze myjemy szczotką lub gąbką, nie czyścimy, niczego nie przycinamy. Aby zachować całą słodycz i smak w środku, lepiej, aby skórka zakrywała cały środek.

załaduj buraki na patelnię, napełnij zimną wodą i gotuj do miękkości. Powinien być łatwo przebity nożem. Gdy buraki są gotowe, natychmiast wyjmij je z wody i pozostaw do ostygnięcia na powietrzu. Nie musisz zostawiać go w garnku z wodą ani napełniać zimną wodą, aby przyspieszyć proces. Jeśli warzywo leży w wodzie, trafi do niego jasny kolor i smak, co nie jest zbyt zdrowe dla sałatki.

gdy buraki wystarczająco ostygną, usuń z nich skórkę, która bardzo łatwo odpadnie. Buraki kroimy w kostkę o przybliżonym rozmiarze 7x7 mm.

ser kroimy w kostkę tego samego rozmiaru. Bardzo ostrożnie dzierżymy nóż-ser może się kruszyć i łuszczyć podczas krojenia, a sałatka wygląda najlepiej, gdy kawałki są schludne.

dobrze spłucz pietruszkę pod bieżącą wodą. Suszymy na ruszcie lub za pomocą suchych ręczników. Posiekaj zielenie, ale nie za drobno.

Połącz pokrojone buraki, ser i świeżą natkę pietruszki w głębokiej misce i przejdź do przygotowania sosu. W osobnej filiżance lub głębokim talerzu łączymy sok z cytryny i oliwę z oliwek, doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Obierz czosnek i przepuść go przez prasę, dodaj do dressingu. Mieszaj widelcem, aż sól się rozpuści, a dressing będzie całkowicie jednorodny. Polej sałatkę dressingiem i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy