gruziński sos tkemali ze śliwek z czosnkiem i przyprawami na zimę

wykwintne arcydzieło jest wspaniałe pod każdym względem! Wspaniały przepis na przygotowanie Narodowego dania kuchni gruzińskiej, które na pewno ci się spodoba i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 12 g
51 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne narodowe danie gruzińskiej kuchni z sosem tkemali, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyte i obrane śliwki przekręcamy przez maszynkę do mięsa i wkładając puree do rondla, kładziemy na kuchence, która została włączona do średniej temperatury i nie zapominając o mieszaniu, używając tylko drewnianej łyżki lub szpatułki, doprowadzamy do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej jedną łyżeczkę kolendry do moździerza, dodaj jedną łyżeczkę chmielu-suneli, jedną łyżeczkę utskho-suneli i dokładnie zmiel tłuczkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odetnij łodygi ostrej czerwonej papryki chili, usuń nasiona, pokrój w plasterki i wyślij do blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż dwie główki obranego czosnku, gałązkę mięty pieprzowej do blendera i dobrze przekręć wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W rondelku z przegotowanym puree śliwkowym wlej jedną łyżkę soli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj trzy łyżki cukru do rondla, dobrze wymieszaj i obniż temperaturę pieca, Sprawdź czas i gotuj przez dwadzieścia minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po dwudziestu minutach wlej przygotowane suche przyprawy do garnka, dodaj mieszankę czosnku z ostrą czerwoną papryczką chili i dobrze wymieszaj, gotuj przez kolejne dwadzieścia minut, obniżając temperaturę pieca.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej gorący sos do wysterylizowanych słoików, zamknij je szczelnie sterylnymi pokrywkami, odwróć i przykryj kocem, pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin. Przygotowany sos jest przechowywany w lodówce lub piwnicy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego!

przygotowujemy sos tkemali na zimę! Chaczapuri, satsivi, tkemali. Taka asocjacyjna liczba słynnych gruzińskich potraw wywołuje apetyt, nawet jeśli właśnie jadłeś.
a jedzenie w Gruzji bez wina i sosów jest w zasadzie niemożliwe. Tkemali zajmuje tak ważne miejsce w kuchni narodowej, że każda kobieta wie, jak ją gotować od najmłodszych lat.
tkemali to szeroko rozpowszechnione danie kuchni gruzińskiej, które jest mocno zakorzenione w kuchni i nie tylko wśród Rosjan.
ten sos z dowolnego dania mięsnego, rybnego, warzywnego może stanowić wykwintne arcydzieło, dlatego troskliwe gospodynie domowe starają się gotować i przygotowywać je na przyszłość. Rzućmy okiem na przepis i zacznijmy robić wspaniały pod każdym względem domowy sos tkemali.
chmiel-suneli to złożony kompleks suchych przypraw, który zawiera zmiażdżone zioła:
bazylia, ostra czerwona papryka, pietruszka, seler, koperek, kolendra, liść laurowy, cząber ogrodowy, mięta, majeranek, utskho-suneli, hyzop, szafran imeritański.
Utskho-suneli to wyjątkowa i bardzo aromatyczna mieszanka, która jest idealną przyprawą do dań rybnych , mięsnych i warzywnych, można ją również dodawać do zup i sosów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Utskho-suneli - 12   kcal/100g

Podobne przepisy