marynata na zimę z jęczmieniem perłowym i świeżymi ogórkami

przygotowujemy pyszne danie do jedzenia dla całej rodziny! Doskonały przepis na przygotowanie pachnącego preparatu do marynaty z jęczmieniem perłowym i świeżymi warzywami, który z pewnością ci się spodoba i zaskoczy swoim smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 71 % 10 g
61 kcal
IG: 90 / 0 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Po ugotowaniu według przepisu siedemset pięćdziesiąt gramów pomidorów usuwamy łodygi i kroimy je w średnią kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż pomidory pokrojone w średnią kostkę na dużej patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój również półtora kilograma ogórków w średnią kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż ogórki pokrojone w średnią kostkę w dużej misce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sześćdziesiąt mililitrów oleju roślinnego, dwie łyżki cukru, jedną łyżkę soli i siedem ziaren czarnego pieprzu na patelnię do pomidorów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sto mililitrów wody do garnka z pomidorami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść garnek z pomidorami na kuchence i zagotuj na średnim ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na grubej tarce pocieramy pięćset gramów marchwi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt gramów dobrze umytego jęczmienia jęczmiennego na patelnię z gotowanymi pomidorami i dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni z pomidorami i jęczmieniem perłowym rozprowadzamy pięćset gramów cebuli pokrojonej w półpierścienie i mieszamy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż startą marchewkę na patelni z poprzednimi warzywami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż pokrojone ogórki w częściach na patelni, mieszając wszystkie składniki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Doprowadzić mieszaninę warzyw w rondlu do wrzenia, przykryć pokrywką i aby warzywa nie przypaliły się okresowo, mieszając, nadal gotować przez kolejne dwadzieścia minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po dwudziestu minutach wymieszaj wszystkie składniki i wlej sześćdziesiąt mililitrów 9% octu na patelnię.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ponownie wymieszaj wszystkie warzywa w rondlu, a następnie zamknij pokrywkę i kontynuuj gotowanie przez kolejne dziesięć minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ugotowany półfabrykat do marynaty z jęczmieniem perłowym i warzywami na gorąco układamy w wysterylizowanych słoikach do samej góry i uszczelniamy drewnianą łyżką.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zamykamy słoiki sterylnymi pokrywkami, następnie odwracamy i zamykamy ciepłym kocem lub kocem, po czym pozostawiamy do ostygnięcia na kilka godzin.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego!

marynata na zimę z jęczmieniem perłowym i świeżymi ogórkami dla całej rodziny. Jedną z ulubionych zup z dzieciństwa jest marynata. Jego niezwykły smak, który dają pikle lub w niektórych odmianach kapusta kiszona, jest pamiętany z pierwszej łyżki.
sto procent, każda rodzina ma swój własny przepis na to pyszne pierwsze danie.
powiem Ci, jak zrobić marynatę - przygotowanie na zimę jest łatwe do przygotowania i ogrzeje cię w mrozie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy