makaron z mrożonymi małżami i śmietaną

proste i szybkie w przygotowaniu danie o doskonałym smaku! Makaron z małżami to świetna alternatywa dla makaronu granatowego! To jest pyszne! Jedna porcja na lunch nie może być ograniczona, jest tak pyszna! Zatrzymuje kaloryczność tego dania))
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 56 % 25 g
241 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według listy. Makaron mam- & quot; motyle & quot; z pszenicy durum. Ilość czosnku zależy od Ciebie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw ugotuj makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gotuję do miękkości, nie al dente, bo potem tylko podgrzewam w sosie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na głębokiej patelni lub patelni rozgrzej olej roślinny, pokrój cebulę w drobną kostkę, smaż do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek. Wiele osób po prostu podgrzewa czosnek w oleju, a następnie wyrzuca, aby uzyskać olej o smaku czosnku. Sugeruję, aby ząbki czosnku przepuścić przez prasę, dodać do cebuli i podsmażyć. Będzie bardzo aromatyczny i pyszny - krem czosnkowy daje niesamowity smak!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy warzywa są ugotowane do miękkości, wlej śmietanę. Tłuszcz zależy od Ciebie. Jeśli śmietana ma 10-12% tłuszczu-podgrzej dosłownie pół minuty, aby się nie zsiadły. Jeśli zawartość tłuszczu jest wyższa niż 20% - podgrzej 2-3 minuty na małym ogniu, mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej 2 łyżki sosu sojowego - doda smaku naszemu sosowi i podkreśli smak Małży. Jeśli nie lubisz sosu sojowego, możesz go nie dodawać. Z sosem podgrzej jeszcze 1 minutę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli masz małże świeżo mrożone, nie musisz ich rozmrażać, wyślij je natychmiast do sosu, wymieszaj i gotuj przez 7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wysyłamy ugotowany makaron do naszego sosu z małżami, mieszamy i podgrzewamy dosłownie przez 1-2 minuty, aby makaron był dobrze nasycony sosem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Danie jest gotowe!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dla smaku i struktury potrawy proponuję posypać makaron startym serem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Makaron z małżami jest gotowy! Podawaj na gorąco ze świeżymi warzywami. W krótkim czasie pyszny i pożywny lunch jest gotowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj dla zdrowia, smacznego!

możesz wziąć najbardziej dowolny makaron do tego dania. Odpowiednie są również spaghetti lub muszle, które kochasz. Preferujemy makarony twarde odmiany pszenicy.
weź śmietankę o dowolnej zawartości tłuszczu, im mniejsza zawartość tłuszczu, tym dietetyczne danie.
gotowanie jest bardzo proste i szybkie, poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Gotuj dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mrożone małże - 82   kcal/100g

Podobne przepisy