skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pomidory do soku należy wybrać dojrzałe, lepiej, jeśli odmiana jest soczysta.
Krok 2:
Umyj pomidory, pokrój na ćwiartki. Wytnij łodygę i zepsute miejsca. Przepędzę pomidory przez sokowirówkę nowej generacji, więc nie ma potrzeby usuwania skóry, sok wyjdzie bardzo czysty. Jeśli używasz maszynki do mięsa, blendera lub starych sokowirówek, skórkę z pomidora należy usunąć. Aby to zrobić, pokrój wierzch pomidora Krzyżem, zanurz owoce we wrzącej wodzie na minutę w durszlaku i natychmiast przenieś do zimnej wody. Skóra łatwo się rozdzieli
Krok 3:
Przygotowane pomidory przepuścić przez sokowirówkę lub inne urządzenie do mielenia i wycisnąć sok.
Krok 4:
Z 1,5 kg soczystego pomidora dostałem 1 litr surowego soku. Ilość soku może się nieznacznie różnić, wszystko zależy od samego pomidora. Z 1 litra surowego, gotowego soku wyszło prawie 800 ml.
Krok 5:
Wlej surowy sok do przestronnego pojemnika, ponieważ piana wzrośnie podczas gotowania. Rozpocznij ogrzewanie na minimalnym ogniu, a następnie zwiększ do średniego i zagotuj. W momencie wrzenia zmniejsz ogrzewanie do minimum. Gotuj ciągle mieszając, aby sok równomiernie się rozgrzał i nie przypalił.
Krok 6:
Pianka stopniowo opadnie i zniknie.
Krok 7:
Dodaj sól i cukier do smaku do prawie czystego, gotowanego soku, wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Dodaj lub nie cukier, według własnego uznania, wielu lubi tylko sól. Ale niewielka ilość cukru równoważy smak kwaśnego soku, dla dobra eksperymentu możesz spróbować w szklance, jeśli ci się spodoba, możesz ugotować całą objętość w ten sposób. Ale zdecydowanie lepiej jest dodać pieprz podczas serwowania, jest to wyłącznie dla amatora, dzieci z pieprzem nie chcą pić, również bez soli.
Krok 8:
Następnie wlej do słoika i pozostaw do ostygnięcia bez przykrycia, włóż do lodówki. Schłodzony sok jest przyjemny do picia, wielu lubi dodawać pieprz. Przed użyciem wstrząsnąć. Gorący sok można wirować na zimę. Następnie wlej do wysterylizowanych słoików, natychmiast przekręć sterylną pokrywką, odwróć i pozostaw do ostygnięcia, przykryty "futrem". Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Warto do lata, ale piją szybko, nie trzeba dodatkowo sterylizować.
naturalny sok pomidorowy ma ogromną wartość dla organizmu:
* poprawia trawienie poprzez stymulację jelit.
* delikatnie stymuluje produkcję żółci, wspomaga rozkład tłuszczów.
* oczyszcza organizm z nadmiaru wody, soli i produktów rozkładu.
* zmniejsza wagę.
* wzmacnia odporność.
* obniża ciśnienie.
* normalizuje poziom glukozy, wzmacnia serce i naczynia krwionośne.
* normalizuje pracę CNS.
jednak zdrowy sok pomidorowy ma swoje przeciwwskazania:
* indywidualna wrażliwość lub alergia na produkt.
* zaostrzenie chorób przewodu pokarmowego / zapalenie żołądka ,zapalenie trzustki, wrzód, zapalenie pęcherzyka żółciowego/.
* DNA jest ostra.
* niedociśnienie.
* zwiększona kwasowość żołądka.
* ostra niewydolność serca i nerek.
* poważne zatrucie.
* w obecności dużych ognisk tworzenia się kamienia.
w niektórych przypadkach sok pomidorowy może powodować zgagę. Taki stan wywołuje dużą ilość kwasów w napoju, które podrażniają receptory żołądkowe, stymulując zwiększoną produkcję kwasu solnego. To właśnie powoduje uczucie pieczenia.
dla tych, którzy lubią sok i nie mają przeciwwskazań,
lepiej wypić go pół godziny przed posiłkiem. Dzięki temu będzie lepiej wchłaniany, ale nie zaszkodzi żołądkowi. Przed snem absolutnie nie można pić, rano zgaga zostanie zapewniona nawet u zdrowej osoby.
nie nadużywaj napoju. Normą jest kilka szklanek dziennie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g