Sałatka z komosy ryżowej i krewetek

bardzo smaczne połączenie składników w jednym naczyniu! Sałatka z komosą ryżową i owocami morza wyróżnia się niezwykłą kombinacją dość różnych produktów, które razem dają niepowtarzalny pikantny smak i apetyczny aromat! To ulubiona sałatka w naszej rodzinie!
bytenkonnAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 42 % 8 g
110 kcal
IG: 78 / 0 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Ugotuj komosę ryżową.

najpierw kilkakrotnie spłucz grys wodą, aż woda będzie czysta. Następnie wlej 1/3 oliwy z oliwek do rondla z grubym dnem i podgrzej na średnim ogniu. Wlej komosę ryżową na patelnię i podgrzewaj płatki przez kilka minut, ciągle mieszając. Następnie wlej bulion (warzywny lub mięsny) do garnka. Jeśli nie ma bulionu, możesz po prostu wlać czystą osoloną wodę. Doprowadzić zawartość garnka do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem komosy ryżowej do miękkości przez około 15 minut lub do momentu, aż cała woda zniknie. Po przygotowaniu kaszy zdejmij patelnię z ognia i pozostaw owsiankę pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie wymieszaj komosę ryżową i przenieś na talerz do ostygnięcia.

2. Gotuj cukinię i krewetki.

obierz, opłucz i posiekaj czosnek nożem-niezbyt drobno, aby nie przypalił się podczas smażenia. Cukinię opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Obierz krewetki.

wlej 1/3 części oliwy z oliwek na patelnię i dobrze ją podgrzej. Wrzuć posiekany czosnek na patelnię i lekko podsmaż na charakterystyczny smak. Następnie dodaj posiekaną cukinię i smaż je do miękkości. Następnie przenieś warzywa na talerz, aby ostygły.

dodaj pozostałą oliwę z oliwek na tę samą patelnię, podgrzej ją i dodaj posiekaną cebulę. Podsmaż cebulę, aż stanie się przezroczysta, około 3 minut i wrzuć krewetki. Smaż krewetki przez 2-3 minuty z każdej strony, w zależności od ich wielkości. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól krewetkom ostygnąć.

3. Złóż sałatkę.

w dużej misce umieść wszystkie ugotowane potrawy-komosę ryżową, cukinię i krewetki. Pomidory czereśniowe opłucz, przekrój na pół i wrzuć do miski na resztę potraw. Opłucz zieloną cebulę i natkę pietruszki i osusz. Następnie drobno posiekaj i dodaj do sałatki. Odcedź płyn z fasoli w puszkach i przenieś również do miski. Zetrzyj ricottę i dodaj tam.

dopraw sałatkę solą morską i czarnym pieprzem do smaku. Usuń skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok. Dopraw sałatkę sokiem z cytryny i posyp skórką.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Komosa ryżowa - 368   kcal / 100g

Podobne przepisy