skład / składniki
metoda gotowania
1. Ugotuj komosę ryżową.
najpierw kilkakrotnie spłucz grys wodą, aż woda będzie czysta. Następnie wlej 1/3 oliwy z oliwek do rondla z grubym dnem i podgrzej na średnim ogniu. Wlej komosę ryżową na patelnię i podgrzewaj płatki przez kilka minut, ciągle mieszając. Następnie wlej bulion (warzywny lub mięsny) do garnka. Jeśli nie ma bulionu, możesz po prostu wlać czystą osoloną wodę. Doprowadzić zawartość garnka do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem komosy ryżowej do miękkości przez około 15 minut lub do momentu, aż cała woda zniknie. Po przygotowaniu kaszy zdejmij patelnię z ognia i pozostaw owsiankę pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie wymieszaj komosę ryżową i przenieś na talerz do ostygnięcia.
2. Gotuj cukinię i krewetki.
obierz, opłucz i posiekaj czosnek nożem-niezbyt drobno, aby nie przypalił się podczas smażenia. Cukinię opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Obierz krewetki.
wlej 1/3 części oliwy z oliwek na patelnię i dobrze ją podgrzej. Wrzuć posiekany czosnek na patelnię i lekko podsmaż na charakterystyczny smak. Następnie dodaj posiekaną cukinię i smaż je do miękkości. Następnie przenieś warzywa na talerz, aby ostygły.
dodaj pozostałą oliwę z oliwek na tę samą patelnię, podgrzej ją i dodaj posiekaną cebulę. Podsmaż cebulę, aż stanie się przezroczysta, około 3 minut i wrzuć krewetki. Smaż krewetki przez 2-3 minuty z każdej strony, w zależności od ich wielkości. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól krewetkom ostygnąć.
3. Złóż sałatkę.
w dużej misce umieść wszystkie ugotowane potrawy-komosę ryżową, cukinię i krewetki. Pomidory czereśniowe opłucz, przekrój na pół i wrzuć do miski na resztę potraw. Opłucz zieloną cebulę i natkę pietruszki i osusz. Następnie drobno posiekaj i dodaj do sałatki. Odcedź płyn z fasoli w puszkach i przenieś również do miski. Zetrzyj ricottę i dodaj tam.
dopraw sałatkę solą morską i czarnym pieprzem do smaku. Usuń skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok. Dopraw sałatkę sokiem z cytryny i posyp skórką.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Komosa ryżowa - 368 kcal / 100g