skład / składniki
metoda gotowania
zagotuj komosę ryżową w lekko osolonej wodzie. Aby to zrobić, najpierw należy dokładnie spłukać Zboże pod zimną bieżącą wodą i wyrzucić na drobne sito, aby cała ciecz była szklana. Następnie przygotuj średniej wielkości patelnię. Wlej do niego już umyte płatki zbożowe i zalej czystą wodą pitną o temperaturze pokojowej. Następnie lekko osol wodę i umieść patelnię na kuchence. Na średnim ogniu zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Gotuj owsiankę pod przykryciem przez 15 do 20 minut, aż cała woda w garnku zostanie wchłonięta. Następnie przenieś komosę ryżową na duży talerz, aby płatki ostygły przed zebraniem sałatki.
ogórki i pomidory opłucz wodą i osusz. Pokrój wiśnie na połówki i pokrój ogórki w średniej wielkości kostkę.
awokado do sałatki należy wybrać dojrzałe i miękkie. Należy go opłukać i ostrożnie przeciąć na pół, nie docierając do wewnętrznej kości. Usuń kość, a następnie usuń skórę i uwolnij miazgę. Pokrój awokado w kostkę.
szalotki obrać, spłukać wodą i drobno posiekać.
opłucz i osusz kolendrę, układając na papierowych serwetkach. A następnie odetnij łodygi i drobno posiekaj warzywa.
w dużym pojemniku (misce lub głębokim talerzu) wymieszaj wszystkie posiekane potrawy.
przygotuj sos sałatkowy. Aby to zrobić, w osobnym małym pojemniku wymieszaj sok z limonki i olej roślinny z awokado (w przypadku braku można go zastąpić oliwą z oliwek). Dodaj trochę soli i czarnego świeżo zmielonego pieprzu do smaku i czosnku w proszku dla pikanterii. Ubij sos sałatkowy ręczną trzepaczką do gotowania lub zwykłym widelcem stołowym, aby składniki zmieszały się ze sobą w jedną masę.
wlej ugotowany sos na sałatkę i dobrze wymieszaj wszystkie potrawy.
możesz od razu podać taką sałatkę. Lub przechowuj w lodówce przez 4 godziny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal / 100g
- Komosa ryżowa - 368 kcal/100g