Sałatka z komosy ryżowej i awokado

bardzo satysfakcjonujące i jednocześnie niskokaloryczne danie! Sałatka z komosy ryżowej i awokado zawiera pożywne białko i tłuszcze roślinne, które są dobre dla ludzkiego ciała. Takie danie można łatwo zastąpić późnym obiadem. Lub przygotuj sałatkę jako przekąskę na piknik lub lunch.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 50 % 11 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

zagotuj komosę ryżową w lekko osolonej wodzie. Aby to zrobić, najpierw należy dokładnie spłukać Zboże pod zimną bieżącą wodą i wyrzucić na drobne sito, aby cała ciecz była szklana. Następnie przygotuj średniej wielkości patelnię. Wlej do niego już umyte płatki zbożowe i zalej czystą wodą pitną o temperaturze pokojowej. Następnie lekko osol wodę i umieść patelnię na kuchence. Na średnim ogniu zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Gotuj owsiankę pod przykryciem przez 15 do 20 minut, aż cała woda w garnku zostanie wchłonięta. Następnie przenieś komosę ryżową na duży talerz, aby płatki ostygły przed zebraniem sałatki.

ogórki i pomidory opłucz wodą i osusz. Pokrój wiśnie na połówki i pokrój ogórki w średniej wielkości kostkę.

awokado do sałatki należy wybrać dojrzałe i miękkie. Należy go opłukać i ostrożnie przeciąć na pół, nie docierając do wewnętrznej kości. Usuń kość, a następnie usuń skórę i uwolnij miazgę. Pokrój awokado w kostkę.

szalotki obrać, spłukać wodą i drobno posiekać.

opłucz i osusz kolendrę, układając na papierowych serwetkach. A następnie odetnij łodygi i drobno posiekaj warzywa.

w dużym pojemniku (misce lub głębokim talerzu) wymieszaj wszystkie posiekane potrawy.

przygotuj sos sałatkowy. Aby to zrobić, w osobnym małym pojemniku wymieszaj sok z limonki i olej roślinny z awokado (w przypadku braku można go zastąpić oliwą z oliwek). Dodaj trochę soli i czarnego świeżo zmielonego pieprzu do smaku i czosnku w proszku dla pikanterii. Ubij sos sałatkowy ręczną trzepaczką do gotowania lub zwykłym widelcem stołowym, aby składniki zmieszały się ze sobą w jedną masę.

wlej ugotowany sos na sałatkę i dobrze wymieszaj wszystkie potrawy.

możesz od razu podać taką sałatkę. Lub przechowuj w lodówce przez 4 godziny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal / 100g
  • Komosa ryżowa - 368   kcal/100g

Podobne przepisy