skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw musisz ugotować komosę ryżową. Aby to zrobić, dokładnie spłucz go bieżącą wodą, aż będzie przezroczysty. Następnie włóż umyte płatki do rondla, zalej komosę ryżową czystą wodą i umieść na kuchence. Na średnim ogniu zagotuj zawartość garnka. Sól wodę, wymieszaj. Zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj komosę ryżową, aż będzie miękka, około 15 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw na chwilę pod pokrywką.
2. Umieść patelnię z grubym dnem na średnim ogniu i podgrzej. Na gorącej powierzchni, bez dodawania oleju lub tłuszczu, wlej obrane pestki dyni i lekko opiekaj je na złoty kolor i charakterystyczny aromat. Następnie przenieś smażone nasiona na talerz, aby ostygły.
3. Przygotuj sos sałatkowy. W czystej misce wymieszaj nierafinowaną oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Dodaj tahini, sól morską i czarny pieprz. Ząbek czosnku obrać, opłukać i przepuścić przez prasę. Następnie dodaj również do dressingu i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, ubijając płynną masę trzepaczką lub widelcem. Przepis na ten dressing można dostosować do indywidualnych upodobań. Oznacza to, że jeśli chcesz, możesz dodać jeszcze więcej soku z cytryny lub na przykład czarnego pieprzu. Możesz także dodać inne przyprawy według własnego uznania.
4. Opłucz wszystkie niezbędne warzywa (szpinak, pietruszka, kolendra i zielona cebula), osusz i posiekaj.
5. Przenieś schłodzoną komosę ryżową do dużej miski i dodaj wszystkie posiekane warzywa. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Następnie dodaj fetę, posiekaną lub po prostu rozgniecioną widelcem, a także wlej ciecierzycę (wcześniej spuść z niej płyn). Posyp sałatkę prażonymi pestkami dyni i ponownie delikatnie wymieszaj.
6. Zalej sałatkę przygotowanym wcześniej dressingiem na bazie oliwy z oliwek i tahini. Ponownie dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aby sos był równomiernie rozprowadzony między potrawami.
sałatkę można natychmiast podać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Tahini - 595 kcal / 100g
- Komosa ryżowa - 368 kcal/100g