Sałatka z komosy ryżowej i tahini

niebanalne i bardzo zdrowe danie dla całej rodziny! Pyszne danie z komosą ryżową i tahini to dość obfite i pożywne danie, niezwykle bogate w witaminy i minerały. Ponieważ sałatka nie zawiera mięsa i produktów, które ją zawierają, można ją bezpiecznie wykorzystać do menu wegetariańskiego i nie tylko.
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 52 % 24 g
254 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Najpierw musisz ugotować komosę ryżową. Aby to zrobić, dokładnie spłucz go bieżącą wodą, aż będzie przezroczysty. Następnie włóż umyte płatki do rondla, zalej komosę ryżową czystą wodą i umieść na kuchence. Na średnim ogniu zagotuj zawartość garnka. Sól wodę, wymieszaj. Zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj komosę ryżową, aż będzie miękka, około 15 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw na chwilę pod pokrywką.

2. Umieść patelnię z grubym dnem na średnim ogniu i podgrzej. Na gorącej powierzchni, bez dodawania oleju lub tłuszczu, wlej obrane pestki dyni i lekko opiekaj je na złoty kolor i charakterystyczny aromat. Następnie przenieś smażone nasiona na talerz, aby ostygły.

3. Przygotuj sos sałatkowy. W czystej misce wymieszaj nierafinowaną oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Dodaj tahini, sól morską i czarny pieprz. Ząbek czosnku obrać, opłukać i przepuścić przez prasę. Następnie dodaj również do dressingu i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, ubijając płynną masę trzepaczką lub widelcem. Przepis na ten dressing można dostosować do indywidualnych upodobań. Oznacza to, że jeśli chcesz, możesz dodać jeszcze więcej soku z cytryny lub na przykład czarnego pieprzu. Możesz także dodać inne przyprawy według własnego uznania.

4. Opłucz wszystkie niezbędne warzywa (szpinak, pietruszka, kolendra i zielona cebula), osusz i posiekaj.

5. Przenieś schłodzoną komosę ryżową do dużej miski i dodaj wszystkie posiekane warzywa. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Następnie dodaj fetę, posiekaną lub po prostu rozgniecioną widelcem, a także wlej ciecierzycę (wcześniej spuść z niej płyn). Posyp sałatkę prażonymi pestkami dyni i ponownie delikatnie wymieszaj.

6. Zalej sałatkę przygotowanym wcześniej dressingiem na bazie oliwy z oliwek i tahini. Ponownie dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aby sos był równomiernie rozprowadzony między potrawami.

sałatkę można natychmiast podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Tahini - 595   kcal / 100g
  • Komosa ryżowa - 368   kcal/100g

Podobne przepisy