skład / składniki
metoda gotowania
do zupy pomidorowej z małżami potrzebny będzie bulion. Dlatego przygotowanie tego dania należy rozpocząć przede wszystkim od niego. Przygotuj wszystkie produkty-obierz cebulę i czosnek, opłucz i pokrój na kawałki o dowolnym kształcie - niezbyt drobno i niezbyt grubo. Łodygi selera również opłucz i pokrój na kawałki. Wlej wodę do dużego rondla i wrzuć do niego wszystkie produkty, a także włóż przyprawy - liść laurowy, ziarna pieprzu, wędzoną paprykę i pieprz cayenne. Na dość dużym ogniu zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz ogień i gotuj bulion pod pokrywką przez około 20 minut. Następnie pozwól mu trochę zaparzyć i przecedzić przez sito, usuwając wszystkie warzywa. Potrzebujesz tylko czystego bulionu.
Przecedzony bulion przelej z powrotem do rondla, umieść na kuchence i ponownie zagotuj. Małże i małże, wcześniej dokładnie obrane i spłukane zimną wodą, wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj, aż muszle się otworzą. Następnie usuń patelnię z ognia. Za pomocą łyżki cedzakowej usuń wszystkie owoce morza z patelni na osobny talerz i ponownie odcedź bulion. Muszle, które się nie otworzyły, są uważane za nieodpowiednie do jedzenia, dlatego należy je wyrzucić. I małże, które się otworzyły, wyjmij z muszli. Do podania dania można zostawić kilka Małży.
w rondlu z grubym dnem podgrzej oliwę z oliwek. Cebulę, marchewkę i seler obrać, opłukać i posiekać. Wrzuć posiekane warzywa do gorącego oleju i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i posiekane pomidory, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Wlać wytrawne białe wino i gotować na wolnym ogniu, aż alkohol wyparuje.
następnie wlej 800 ml wcześniej przygotowanego bulionu na patelnię i włóż gotowane małże i małże. Zagotuj zupę i dodaj do niej brakujące przyprawy według własnych upodobań-sól morską i czarny pieprz.
przed podaniem zupę można udekorować posiekaną zieleniną kolendry.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ostrygi gotowane - 95 kcal/100g
- Ostrygi świeże - 95 kcal/100g
- Małże - 74 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g