Zupa pomidorowa z małżami

zupa morska, którą na pewno pokochasz! Zupa pomidorowa z małżami-przepis na pyszną zupę z owoców morza z warzywami. Oczywiście podczas gotowania będziesz musiał trochę majstrować w kuchni, ale jego efekt końcowy spełni wszystkie oczekiwania.
AntypAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 3 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 33 % 2 g
29 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

do zupy pomidorowej z małżami potrzebny będzie bulion. Dlatego przygotowanie tego dania należy rozpocząć przede wszystkim od niego. Przygotuj wszystkie produkty-obierz cebulę i czosnek, opłucz i pokrój na kawałki o dowolnym kształcie - niezbyt drobno i niezbyt grubo. Łodygi selera również opłucz i pokrój na kawałki. Wlej wodę do dużego rondla i wrzuć do niego wszystkie produkty, a także włóż przyprawy - liść laurowy, ziarna pieprzu, wędzoną paprykę i pieprz cayenne. Na dość dużym ogniu zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz ogień i gotuj bulion pod pokrywką przez około 20 minut. Następnie pozwól mu trochę zaparzyć i przecedzić przez sito, usuwając wszystkie warzywa. Potrzebujesz tylko czystego bulionu.

Przecedzony bulion przelej z powrotem do rondla, umieść na kuchence i ponownie zagotuj. Małże i małże, wcześniej dokładnie obrane i spłukane zimną wodą, wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj, aż muszle się otworzą. Następnie usuń patelnię z ognia. Za pomocą łyżki cedzakowej usuń wszystkie owoce morza z patelni na osobny talerz i ponownie odcedź bulion. Muszle, które się nie otworzyły, są uważane za nieodpowiednie do jedzenia, dlatego należy je wyrzucić. I małże, które się otworzyły, wyjmij z muszli. Do podania dania można zostawić kilka Małży.

w rondlu z grubym dnem podgrzej oliwę z oliwek. Cebulę, marchewkę i seler obrać, opłukać i posiekać. Wrzuć posiekane warzywa do gorącego oleju i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i posiekane pomidory, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Wlać wytrawne białe wino i gotować na wolnym ogniu, aż alkohol wyparuje.

następnie wlej 800 ml wcześniej przygotowanego bulionu na patelnię i włóż gotowane małże i małże. Zagotuj zupę i dodaj do niej brakujące przyprawy według własnych upodobań-sól morską i czarny pieprz.

przed podaniem zupę można udekorować posiekaną zieleniną kolendry.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ostrygi gotowane - 95   kcal/100g
  • Ostrygi świeże - 95   kcal/100g
  • Małże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy