Sałatka z wędzonej ryby z ziemniakami

łatwe danie z pikantnym wędzonym posmakiem! Sałatka z wędzonej ryby z ziemniakami, przygotowana według tego prostego przepisu, okazuje się dość satysfakcjonująca i interesująca w smaku. Ziemniaki i jajka można gotować dzień wcześniej - dzięki temu można znacznie zaoszczędzić czas na jego przygotowanie.
WróżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 55 % 12 g
węglowodany 27 % 6 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

1. Dokładnie opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą bez obierania. Następnie włóż go do rondla, zalej czystą wodą i umieść na kuchence. Na średnim ogniu zagotuj wodę w rondlu, zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki pod przykryciem, aż będą ugotowane. Czas gotowania zależy od odmiany i wielkości bulwy. Możesz sprawdzić gotowość, przekłuwając ziemniaki widelcem lub nożem. Gdy ziemniaki będą gotowe, ostudź je, obierz i pokrój w małe kostki.

2. Opłucz jaja kurze, włóż do małego rondla, zalej wodą. Umieścić jajka gotowane przez około 10 minut od momentu zagotowania wody. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie obierz jajka i pokrój w kostkę.

3. Ogórek pokroić również w drobną kostkę i spuścić z niego płyn, aby sałatka nie była zbyt mokra.

4. Wędzone ryby (możesz wziąć łososia, łososia lub inne, jeśli chcesz) są obrane, jeśli są dostępne. A następnie pokroić w kostkę.

5. W misce o odpowiedniej wielkości lub salaterce wymieszaj wszystkie wcześniej przygotowane potrawy. Złożyć pokruszone ziemniaki, gotowane jaja kurze, marynowany ogórek i wędzone ryby. Ważne jest, aby gotowane produkty były już w temperaturze pokojowej.

6. Koperek opłucz zimną wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie odetnij łodygi i drobno posiekaj warzywa. Kilka gałązek można zostawić na ostatnią dekorację naczynia. Dodaj posiekany koperek do miski z sałatką i dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem.

7. W osobnym pojemniku wymieszaj majonez (możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu) z niewielką ilością musztardy.

8. Dopraw sałatkę gotowanym sosem. W tym samym czasie danie nie jest konieczne, ponieważ zawiera pikle, a sam majonez jest słony.

przed podaniem sałatkę należy trochę zaparzyć w lodówce, aby jej smak był bogatszy i bardziej jednolity.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy