skład / składniki
metoda gotowania
najdłużej w tym naczyniu gotuje się ziemniaki, więc rozpoczynamy proces gotowania. Lepiej jest wziąć małe młode warzywa, szybko się ugotują, nie będą miały czasu na gotowanie i będą bardzo delikatne w gotowej formie.
obierz młode ziemniaki, spłucz bieżącą wodą. Przenieś do rondla, zalej wodą i zagotuj. Dodaj trochę soli, gotuj do miękkości przez 10-15 minut.
podczas gotowania ziemniaków możemy zająć się resztą warzyw. Czerwona cebula, która zacieni smak i korzystnie ozdobi danie jasnymi kolorami, obieramy, myjemy i wycieramy do sucha. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. Opłucz również ogórki, odetnij nos i ogon, wytrzyj. Pokrój ogórek na ćwiartki pierścieni.
w osobnej misce połącz śmietanę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i chrzan. Wymieszaj składniki i dodaj zimną wodę. Ponownie wymieszaj dressing, aż będzie gładki.
rukiew wodną myjemy pod bieżącą wodą i dobrze ją osuszamy. Można to zrobić, osuszając go suchymi ręcznikami, ale aby warzywa nie stały się ospałe i pomarszczone, lepiej pozostawić je do wyschnięcia na świeżym powietrzu.
lepiej podawać sałatkę z pstrągiem w porcjach, więc natychmiast dzielimy warzywa, pokrojone ogórki i cebulę między talerze. Ostrożnie ułóż warzywa i warzywa.
ziemniaki są już w tym czasie całkowicie gotowe, spuszczamy z nich wodę i trochę schładzamy. Pokrój ziemniaki w kostkę, dodaj do warzyw.
nadeszła kolej na główny składnik-pstrąga. Ryby Delhi na małe kawałki, lepiej nie kroić, ale dzielić rękami, wtedy ogólny wygląd będzie bardziej spektakularny. Układamy kawałki pstrąga na warzywach, tworząc jedną kompozycję.
polej sałatkę przygotowanym wcześniej dressingiem. W razie potrzeby można posypać odrobiną soli i czarnego mielonego pieprzu. Udekoruj sałatkę plasterkiem cytryny i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Rzeżucha - 32 kcal/100g