Sałatka z wędzonym pstrągiem

Łatwa sałatka z rybą i warzywami! Idealny obiad dla dwojga! Niesamowity smak sałatki udało się osiągnąć dzięki udanemu połączeniu delikatnej wędzonej ryby, gotowanych młodych ziemniaków i chrupiących ogórków z ziołami. Niewielka ilość składników zamienia się w wspaniałe danie.
TataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
18 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

najdłużej w tym naczyniu gotuje się ziemniaki, więc rozpoczynamy proces gotowania. Lepiej jest wziąć małe młode warzywa, szybko się ugotują, nie będą miały czasu na gotowanie i będą bardzo delikatne w gotowej formie.

obierz młode ziemniaki, spłucz bieżącą wodą. Przenieś do rondla, zalej wodą i zagotuj. Dodaj trochę soli, gotuj do miękkości przez 10-15 minut.

podczas gotowania ziemniaków możemy zająć się resztą warzyw. Czerwona cebula, która zacieni smak i korzystnie ozdobi danie jasnymi kolorami, obieramy, myjemy i wycieramy do sucha. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. Opłucz również ogórki, odetnij nos i ogon, wytrzyj. Pokrój ogórek na ćwiartki pierścieni.

w osobnej misce połącz śmietanę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i chrzan. Wymieszaj składniki i dodaj zimną wodę. Ponownie wymieszaj dressing, aż będzie gładki.

rukiew wodną myjemy pod bieżącą wodą i dobrze ją osuszamy. Można to zrobić, osuszając go suchymi ręcznikami, ale aby warzywa nie stały się ospałe i pomarszczone, lepiej pozostawić je do wyschnięcia na świeżym powietrzu.

lepiej podawać sałatkę z pstrągiem w porcjach, więc natychmiast dzielimy warzywa, pokrojone ogórki i cebulę między talerze. Ostrożnie ułóż warzywa i warzywa.

ziemniaki są już w tym czasie całkowicie gotowe, spuszczamy z nich wodę i trochę schładzamy. Pokrój ziemniaki w kostkę, dodaj do warzyw.

nadeszła kolej na główny składnik-pstrąga. Ryby Delhi na małe kawałki, lepiej nie kroić, ale dzielić rękami, wtedy ogólny wygląd będzie bardziej spektakularny. Układamy kawałki pstrąga na warzywach, tworząc jedną kompozycję.

polej sałatkę przygotowanym wcześniej dressingiem. W razie potrzeby można posypać odrobiną soli i czarnego mielonego pieprzu. Udekoruj sałatkę plasterkiem cytryny i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Rzeżucha - 32   kcal/100g

Podobne przepisy