gorąca czekolada w ekspresie do kawy

naprawdę jeden z najsmaczniejszych napojów na świecie! Bardzo przytulny napój przygotowany w ekspresie do kawy okazuje się bardzo smaczny, z przyjemnymi nutami cynamonu i cierpkiej gorzkiej czekolady. Musisz go natychmiast wypić, gdy jest gorący! W ten sposób najlepiej ujawnia się jego smak.
Nat27Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 62 % 26 g
228 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

gorąca czekolada zawsze była uważana za jedną z najbardziej lubianych przysmaków dla dzieci. A dorośli czasami chcieliby zafundować sobie ten lekko cierpki, bogaty i tak przytulny napój. Możesz go ugotować na różne sposoby. Ale jeśli masz ekspres do kawy w gospodarstwie domowym, możesz go użyć i przygotować filiżankę pysznej bogatej gorącej czekolady, która nie tylko rozweseli i naładuje pozytywem. Ten napój jest również bardzo dobry dla serca i pomaga wzmocnić naczynia krwionośne.

Tak więc, aby zrobić gorącą czekoladę w ekspresie do kawy, potrzebujesz samego urządzenia z funkcją ubijania mleka. Nazywa się to również cappuccinator. Oznacza to, że mleko wlewa się do specjalnej komory, która zaczyna ubijać pianę. Prawie wszystkie nowoczesne ekspresy do kawy mają tę funkcję i służą do robienia cappuccino lub latte.

składniki gorącej czekolady będą wymagały mleka. Najlepsze jest mleko pełne lub mleko o zwiększonej zawartości tłuszczu. W takim przypadku gorąca czekolada okaże się bardziej lepka, bogata i gęsta. Będziesz także potrzebował proszku czekoladowego do przygotowania gorącej czekolady. Można go kupić w supermarketach w specjalnej sekcji, która sprzedaje herbaty, kawę i powiązane produkty.

Tak więc sam proces gotowania wygląda następująco. Pełne mleko wlewa się do specjalnej komory ekspresu do kawy i lekko podgrzewa do stanu ciepłego. Następnie wlej proszek czekoladowy. Ponownie podłącz komorę do ekspresu do kawy i włącz cappuccinator, który dokładnie miesza czekoladę w podgrzewanym mleku. Im bardziej podgrzej mleko, tym grubszy będzie napój czekoladowy.

gdy napój zostanie ubity, możesz wlać go do filiżanki, dodać trochę cukru i trochę mielonego cynamonu. Dobrze wymieszaj gorącą czekoladę i możesz rozpocząć degustację. Możesz też udekorować go startą ciemną czekoladą na wierzchu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy