skład / składniki
metoda gotowania
gorąca czekolada zawsze była uważana za jedną z najbardziej lubianych przysmaków dla dzieci. A dorośli czasami chcieliby zafundować sobie ten lekko cierpki, bogaty i tak przytulny napój. Możesz go ugotować na różne sposoby. Ale jeśli masz ekspres do kawy w gospodarstwie domowym, możesz go użyć i przygotować filiżankę pysznej bogatej gorącej czekolady, która nie tylko rozweseli i naładuje pozytywem. Ten napój jest również bardzo dobry dla serca i pomaga wzmocnić naczynia krwionośne.
Tak więc, aby zrobić gorącą czekoladę w ekspresie do kawy, potrzebujesz samego urządzenia z funkcją ubijania mleka. Nazywa się to również cappuccinator. Oznacza to, że mleko wlewa się do specjalnej komory, która zaczyna ubijać pianę. Prawie wszystkie nowoczesne ekspresy do kawy mają tę funkcję i służą do robienia cappuccino lub latte.
składniki gorącej czekolady będą wymagały mleka. Najlepsze jest mleko pełne lub mleko o zwiększonej zawartości tłuszczu. W takim przypadku gorąca czekolada okaże się bardziej lepka, bogata i gęsta. Będziesz także potrzebował proszku czekoladowego do przygotowania gorącej czekolady. Można go kupić w supermarketach w specjalnej sekcji, która sprzedaje herbaty, kawę i powiązane produkty.
Tak więc sam proces gotowania wygląda następująco. Pełne mleko wlewa się do specjalnej komory ekspresu do kawy i lekko podgrzewa do stanu ciepłego. Następnie wlej proszek czekoladowy. Ponownie podłącz komorę do ekspresu do kawy i włącz cappuccinator, który dokładnie miesza czekoladę w podgrzewanym mleku. Im bardziej podgrzej mleko, tym grubszy będzie napój czekoladowy.
gdy napój zostanie ubity, możesz wlać go do filiżanki, dodać trochę cukru i trochę mielonego cynamonu. Dobrze wymieszaj gorącą czekoladę i możesz rozpocząć degustację. Możesz też udekorować go startą ciemną czekoladą na wierzchu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g