skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej wodę do małego rondla i podpal. Zagotuj wodę, dodaj sól i zmniejsz ogień, a następnie włóż makaron do rondla i gotuj we wrzącej wodzie na małym ogniu bez przykrycia przez 5 minut.
Krok 2:
Gdy makaron jajeczny będzie gotowy, wrzuć go do durszlaka.
Krok 3:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, a następnie pokroić na podłużne kawałki.
Krok 4:
Za pomocą noża drobno posiekaj liście kapusty pekińskiej.
Krok 5:
Obierz paprykę z podnóżka i nasion, a następnie pokrój ją na małe podłużne kawałki.
Krok 6:
Obierz marchewki, a następnie zetrzyj je na koreańskiej tarce lub użyj "krajalnicy" ze specjalną dyszą do cienkiego krojenia. Możliwe jest również krojenie marchewki zwykłym nożem, ale w taki sposób, aby marchewka była cienką słomką.
Krok 7:
Cebulę należy również obrać i pokroić na małe, cienkie kawałki.
Krok 8:
Weź jeden ząbek czosnku i obierz go, a następnie drobno posiekaj.
Krok 9:
Gdy wszystkie składniki zostaną przygotowane do późniejszego smażenia, należy wlać olej roślinny na patelnię z grubym dnem i podpalić. Po podgrzaniu oleju ułóż kawałki fileta z kurczaka i smaż je przez 2 minuty. Następnie wlej trochę sosu sojowego i ciągle mieszając kawałki kurczaka, gotuj przez kolejne 3 minuty. Następnie na patelnię dodaj pozostałe składniki: cebulę, czosnek, paprykę, marchewkę i kapustę.
Krok 10:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i kontynuuj smażenie przez kolejne 4 minuty. Następnie włóż wcześniej ugotowany makaron jajeczny na patelnię z kurczakiem i warzywami, wlej sos teriyaki. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj, a następnie zdejmij patelnię z ognia.
Krok 11:
Ułóż gotowy makaron jajeczny z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki na talerzu ze zjeżdżalnią, posyp odrobiną sezamu i podawaj danie do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g
- Makaron jajeczny - 304 kcal/100g