makaron jajeczny z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki

zanurz się w niesamowitym, tajemniczym i tętniącym życiem świecie Japonii! Bogaty, aromatyczny i słodkawy smak specjalnego sosu kuchni japońskiej nadaje temu daniu wyjątkowe doznania. Tylko smakując to danie, już wyruszasz w niesamowitą kulinarną podróż tego niesamowitego kraju!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 73 % 11 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej wodę do małego rondla i podpal. Zagotuj wodę, dodaj sól i zmniejsz ogień, a następnie włóż makaron do rondla i gotuj we wrzącej wodzie na małym ogniu bez przykrycia przez 5 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy makaron jajeczny będzie gotowy, wrzuć go do durszlaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, a następnie pokroić na podłużne kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą noża drobno posiekaj liście kapusty pekińskiej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz paprykę z podnóżka i nasion, a następnie pokrój ją na małe podłużne kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz marchewki, a następnie zetrzyj je na koreańskiej tarce lub użyj "krajalnicy" ze specjalną dyszą do cienkiego krojenia. Możliwe jest również krojenie marchewki zwykłym nożem, ale w taki sposób, aby marchewka była cienką słomką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę należy również obrać i pokroić na małe, cienkie kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź jeden ząbek czosnku i obierz go, a następnie drobno posiekaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy wszystkie składniki zostaną przygotowane do późniejszego smażenia, należy wlać olej roślinny na patelnię z grubym dnem i podpalić. Po podgrzaniu oleju ułóż kawałki fileta z kurczaka i smaż je przez 2 minuty. Następnie wlej trochę sosu sojowego i ciągle mieszając kawałki kurczaka, gotuj przez kolejne 3 minuty. Następnie na patelnię dodaj pozostałe składniki: cebulę, czosnek, paprykę, marchewkę i kapustę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i kontynuuj smażenie przez kolejne 4 minuty. Następnie włóż wcześniej ugotowany makaron jajeczny na patelnię z kurczakiem i warzywami, wlej sos teriyaki. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj, a następnie zdejmij patelnię z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż gotowy makaron jajeczny z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki na talerzu ze zjeżdżalnią, posyp odrobiną sezamu i podawaj danie do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g
  • Makaron jajeczny - 304   kcal/100g

Podobne przepisy