węglan wieprzowy w powolnej kuchence

wieprzowina, która świetnie sprawdzi się na świątecznym stole! Węglan gotowany w powolnej kuchence okazuje się bardzo soczysty, delikatny i niesamowicie smaczny. Piękna porcja zapewnia gotowanie w całości i krojenie na porcje już w gotowej formie, a sos z kawałkami mięsa korzystnie uzupełnia danie.
sigaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 14 g
tłuszcze 59 % 22 g
węglowodany 3 % 1 g
257 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

gotowanie w powolnej kuchence zamienia prawie każdy rodzaj mięsa w kulinarne arcydzieło. Możliwość duszenia przy zamkniętej pokrywie, zatrzymując sok i nie tracąc płynu, pomaga zmiękczyć włókna, a kawałki stopią się w ustach.

aby ugotować węglan wieprzowy, bierzemy równy kawałek. Nie wpłynie to na smak, mięso i tak okaże się idealne, ale znacznie poprawi wygląd gotowego dania.

na początek połącz przyprawy, wlewając sól, czarny pieprz i czosnek w proszku do głębokiej miski. Mieszaj, aż będzie gładka, wszystkie suche składniki powinny być równomiernie połączone, aby dobrze namoczyć mięso.

Włącz Multicooker w trybie smażenia, wlej połowę oliwy z oliwek, poczekaj na silne podgrzanie. W trakcie procesu opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Nadmiar wilgoci rozpryskuje się, gdy dostanie się do oleju. Włóż mięso do rozgrzanej miski multicookera, nie przykrywaj pokrywką. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor, w razie potrzeby dodać pozostałą oliwę z oliwek. Podczas smażenia przyprawiamy mięso ze wszystkich stron mieszanką przypraw.

gdy wieprzowina jest wystarczająco usmażona, ale nie spalona, wyjmujemy ją z miski multicookera i robimy sos. Wlać bulion z kurczaka do miski, w razie potrzeby można go zastąpić wodą lub bulionem z innego rodzaju mięsa.

za pomocą łopatki zeskrobujemy resztki mięsa z dna, powinny one dostać się do sosu, zmieniając jego smak i konsystencję. Mięso wkładamy z powrotem do miski multicookera, zamykamy pokrywkę i ustawiamy tryb duszenia na 45 minut.

pod koniec procesu gotowania wyjmujemy wieprzowinę z miski i przenosimy na talerz. Włącz tryb smażenia lub duszenia i zakończ proces gotowania sosu, gotując go przez 10-15 minut z otwartą pokrywką. W tym czasie zagotuje się i stanie się grubszy i niesamowicie aromatyczny.

pokrój wieprzowinę na kawałki o grubości około 1 cm, polej sosem, posyp ziołami i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy