skład / składniki
metoda gotowania
cienko pokrój wołowinę.
zmiel czosnek.
włóż wołowinę do miski, dodaj czosnek.
następnie dodaj cukier, miód, olej sezamowy, sos sojowy i pieprz.
dobrze wymieszaj.
zanurz makaron w zimnej wodzie.
posiekaj cebulę, marchewkę, zieloną cebulę.
dodaj sól do wody, zagotuj.
włóż cebulę, marchewkę, zieloną cebulę i mięso do wrzącej wody.
gotuj przez 10 minut na dużym ogniu.
dodaj makaron, gotuj 5 min.
dodaj grzyby, gotuj 10 min.
kuchnia koreańska jest ogólnie ostra, a do przygotowywania potraw używa się obficie przypraw, zwłaszcza czerwonej papryki: z tego powodu wiele koreańskich potraw ma charakterystyczny czerwono-pomarańczowy kolor. Powszechne stosowanie papryki wynika z faktu, że Korea, zwłaszcza Południowa, jest krajem o ciepłym, wilgotnym klimacie, a papryka pomaga dłużej konserwować żywność. W tym samym czasie Koreańczycy zaczęli używać pieprzu dopiero w XVI wieku, kiedy Portugalczycy przywieźli go z Ameryki Południowej. Wtedy powstał tradycyjny sposób przygotowywania koreańskich potraw. Pieprzone jedzenie było bardzo cenione, a pojęcia "smaczne" i "pikantne" w języku koreańskim stały się synonimami. Zestaw przypraw kuchni koreańskiej nie jest bogaty: w większości jest to czosnek i pieprz, ale są one używane w różnych proporcjach i kombinacjach, dlatego uzyskuje się różne smaki. Trzy główne koreańskie przyprawy to sos sojowy (Kanjan), Gochujang, twenjang.
koreańska kuchnia radzieckich Koreańczyków (Kore-Saram) jest rozpoznawalna dzięki szerokiemu zastosowaniu kolendry, która nadaje koreańskim sałatkom charakterystyczny smak i zapach.
w kuchni koreańskiej wyróżnia się Koreańska kuchnia Dworska, która różni się od kuchni zwykłego Luda i kuchni diaspory.
kuchnia koreańska ma wiele wspólnego z dwoma innymi najważniejszymi kuchniami orientalnymi-chińską i japońską. Podobnie jak Chińczycy, Koreańczycy lubią i chętnie jedzą wieprzowinę. Podobnie jak Japończycy, jedzą dużo ryb, w tym surowe. Charakterystyczną cechą kuchni koreańskiej i chińskiej jest obfite stosowanie czerwonej ostrej papryki.
tradycyjnie serwowany Koreański stół zawiera dużą liczbę małych filiżanek wypełnionych przekąskami (panchan). Przestrzegana jest wyraźna kolejność serwowania potraw, ustanowiona kilka wieków temu za czasów dynastii Joseon. Według niego jedzenie dzieli się na główne i drugorzędne. Na podstawie liczby przekąsek można było określić okoliczności posiłku: czy to pojawienie się dziecka w rodzinie, Rocznica u osoby dorosłej, czy tylko obiad w kręgu rodzinnym. A 12 przekąsek podawano w tak zwanym posiłku cesarskim.
tradycyjnie Koreańczycy jedzą pałeczki (ze względu na względną rzadkość bambusa na Półwyspie Koreańskim tradycyjnie używają metalowych pałeczek), ale do każdego obiadu podaje się łyżkę, ponieważ w menu kuchni koreańskiej znajduje się wiele różnych zup. Łyżka w kulturze koreańskiej jest symbolem życia: jeśli rodzina ma czworo dzieci, po rosyjsku mówią "cztery usta", a po koreańsku "cztery łyżki". Mówią o zmarłym "położył łyżkę".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Makaron skrobiowy - 336 kcal/100g