ostre lecho na zimę

pikantne lecho na zimę! Świetne danie na mroźną zimę! Palące lecho, które urozmaici zimowy stół i rozgrzeje swoim ostrym posmakiem. Klasyczne połączenie słodkiej papryki z umiarkowaną ilością ostrej papryki i czosnku w sosie pomidorowym.
SashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 57 % 8 g
80 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

lecho-niezbyt skomplikowany preparat na zimę, który można podawać jako sałatkę lub sos do innych potraw. Lepiej zacząć od przygotowania produktów, aby nic nie rozpraszało w tym procesie.

umyj pomidory, wysusz, usuń łodygę i pokrój na małe kawałki. Nadal będą musiały zostać zmielone, więc oryginalny kształt cięcia nie ma znaczenia.

Bułgarska i ostra papryka są czyszczone z ogona i nasion. Lepiej umyć paprykę już obraną, aby pozbyć się resztek nasion. Lepiej jest pracować z papryką w rękawiczkach, nie zapominając, że w kontakcie z wodą ostra papryka może podrażniać swoim zapachem. Pozostaw pieprz do wyschnięcia na powietrzu.

obierz cebulę i czosnek, umyj i wysusz. Pokrój cebulę w drobną kostkę lub cienkie ćwiartki pierścieni. Przełóż czosnek przez prasę. Lepiej nie siekać go nożem, po prasie i blenderze na pewno nie pozostaną żadne kawałki w gotowym lecho, a smak zostanie równomiernie rozłożony.

w misce blendera połącz posiekane pomidory, ostrą paprykę i czosnek, zmiel je blenderem,aż będą całkowicie gładkie.

pokrój słodką paprykę na duże kawałki. Wlej ostry pomidor do rondla z grubym dnem, dodaj do niego cebulę i pieprz. Dopraw solą, cukrem i zalej olejem roślinnym. Umieść patelnię na średnim ogniu i zagotuj.

gdy mieszanina się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 30 minut. Gdy do zakończenia procesu gotowania pozostało kilka minut, dodaj ocet i dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić kwas.

puszki sterylizujemy z wyprzedzeniem. Aby to zrobić, możesz użyć kuchenki mikrofalowej, piekarnika lub klasycznej metody sterylizacji we wrzącej wodzie.

połóż lecho na słoikach, zwiń i odwróć na pokrywki. Owinąć kocem lub grubym ręcznikiem, pozostawić do całkowitego ostygnięcia i wyjąć do przechowywania na zimę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy