skład / składniki
metoda gotowania
lecho-niezbyt skomplikowany preparat na zimę, który można podawać jako sałatkę lub sos do innych potraw. Lepiej zacząć od przygotowania produktów, aby nic nie rozpraszało w tym procesie.
umyj pomidory, wysusz, usuń łodygę i pokrój na małe kawałki. Nadal będą musiały zostać zmielone, więc oryginalny kształt cięcia nie ma znaczenia.
Bułgarska i ostra papryka są czyszczone z ogona i nasion. Lepiej umyć paprykę już obraną, aby pozbyć się resztek nasion. Lepiej jest pracować z papryką w rękawiczkach, nie zapominając, że w kontakcie z wodą ostra papryka może podrażniać swoim zapachem. Pozostaw pieprz do wyschnięcia na powietrzu.
obierz cebulę i czosnek, umyj i wysusz. Pokrój cebulę w drobną kostkę lub cienkie ćwiartki pierścieni. Przełóż czosnek przez prasę. Lepiej nie siekać go nożem, po prasie i blenderze na pewno nie pozostaną żadne kawałki w gotowym lecho, a smak zostanie równomiernie rozłożony.
w misce blendera połącz posiekane pomidory, ostrą paprykę i czosnek, zmiel je blenderem,aż będą całkowicie gładkie.
pokrój słodką paprykę na duże kawałki. Wlej ostry pomidor do rondla z grubym dnem, dodaj do niego cebulę i pieprz. Dopraw solą, cukrem i zalej olejem roślinnym. Umieść patelnię na średnim ogniu i zagotuj.
gdy mieszanina się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 30 minut. Gdy do zakończenia procesu gotowania pozostało kilka minut, dodaj ocet i dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić kwas.
puszki sterylizujemy z wyprzedzeniem. Aby to zrobić, możesz użyć kuchenki mikrofalowej, piekarnika lub klasycznej metody sterylizacji we wrzącej wodzie.
połóż lecho na słoikach, zwiń i odwróć na pokrywki. Owinąć kocem lub grubym ręcznikiem, pozostawić do całkowitego ostygnięcia i wyjąć do przechowywania na zimę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g

