Zupa rybna z czerwoną soczewicą z sardynek w puszkach

pyszna, szybka i satysfakcjonująca opcja pierwszego dania! Pyszna i szybka w przygotowaniu zupa z sardynek w puszkach to świetna opcja na lunch do codziennego menu. Ogólnie rzecz biorąc, jest to bardzo ekonomiczna opcja gotowania zupy-konserwy i trochę warzyw, więc zupa jest gotowa.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 50 % 4 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić zupę rybną, wlej odpowiednią ilość wody do garnka i zagotuj. Otwórz sardynki w puszkach i połóż na talerzu. Jeśli są duże kości, najlepiej je usunąć. Rozgnieć trochę widelcem i wyślij do garnka z wrzącą wodą. Chociaż, jeśli chcesz, możesz zostawić rybę w kawałkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój w małe plasterki. Zanurz pokrojone ziemniaki w zupie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ziemniaków przygotuj smażenie. Aby to zrobić, obierz cebulę i marchewkę osobno, opłucz je. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na średniej tarce. Umieść wszystko na gorącej patelni i smaż z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego przez 2-3 minuty. Następnie wyślij gotową pieczeń do garnka z zupą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na koniec dodaj trochę czerwonej soczewicy. Gotuje się bardzo szybko, więc należy go dodać, gdy ziemniaki są już miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj wszystko razem przez kolejne 5-7 minut, dodaj trochę soli do smaku i wyłącz. Pozwól gotowej zupie trochę zaparzyć pod przykryciem. Przed obiadem wlej zupę do odpowiedniego naczynia i podawaj. Smacznego!

do przygotowania zupy rybnej z dodatkiem konserwy można użyć nie tylko sardynek. Możesz także wziąć saury, łososia, różowego łososia lub sardynelę. Przygotowując taką zupę, dodaję również soczewicę, ryż lub jęczmień. Po dodaniu płatków zupa staje się jeszcze bardziej pożywna.
do gotowej zupy podawaj świeży biały chleb. A sama zupa doskonale komponuje się z zieloną cebulą. Możesz podać go osobno do zupy lub drobno posiekać i posypać na talerzu.
taki przepis zawsze pomoże, kod nie ma czasu na gotowanie. Przepis z serii "ratownik". I narodził się w czasach niedoboru, kiedy nie było specjalnego wyboru produktów. W latach 80. takie eksperymenty kulinarne były bardzo popularne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g
  • Sardynki konserwowe - 221   kcal/100g

Podobne przepisy