skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W rondlu, najlepiej z grubym dnem, łącz jajko, sól, wanilinę i cukier. Wszystko dobrze mieszam. Dodaję mleko, zwykłe, w temperaturze pokojowej. Wszystko mieszam i wysyłam do pieca. Krem gotuję na ogniu poniżej średniej, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje. Zawsze gotuję takie kremy na małym ogniu. Gotowanie kremu zajmie więcej czasu, ale nie spali się i nie złapie grudek.
Krok 2:
Gotowałem krem przez 10 minut. Okazuje się dość płynny, to normalne. Po schłodzeniu krem stanie się nieco grubszy.
Krok 3:
Wlewam krem do pojemnika, zamykam folią spożywczą w kontakcie i wkładam do lodówki, aż całkowicie ostygnie.
Krok 4:
Zdjęcie przygotowania przepisu: klasyczny krem & quot; Charlotte & quot; - krok #5 Gdy mieszanka mleczno-jajeczna ostygnie, przystępuję do masła. Powinien być dobrze zmiękczony, ale nie stopiony.
Krok 5:
Ubij masło, aż będzie puszyste i lekko wybielone. Olej nieznacznie zwiększy swoją objętość. Ale nie przesadzajcie! Ubijanie masła Zajęło mi 10 minut.
Krok 6:
Mieszam schłodzoną masę jajeczno-mleczną, nie będzie tak gęsta jak krem, to normalne. I dosłownie 2 łyżki stołowe zaczynam dodawać bazę kremu do ubitego masła. Odbywa się to tak, że jeśli masy mają różne temperatury, krem się nie rozwarstwia. Lub jeśli masa nie ostygła całkowicie, masło się nie stopiło. Dobrze ubijam. Na koniec dodaję koniak. Nie daj się też ponieść emocjom z ubijaniem, wszystko zostało połączone do jednorodności i wystarczy.
Krok 7:
Taki krem powinien się okazać. Jednolity, bujny, błyszczący. Umiarkowanie słodki i bardzo aromatyczny. Koniak jest tutaj w sam raz. ;)
Krok 8:
Krem jest stabilny, dobrze trzyma swój kształt i jest gotowy do użycia. Możesz przenieść krem do torby cukierniczej i osadzić. I możesz włożyć do lodówki, jeśli to konieczne. Pamiętaj jednak, że w lodówce ostygnie, ustabilizuje się i stanie się gęstszy!
Krok 9:
Krem zachowuje się świetnie po osadzeniu. Pomimo dużej ilości oleju w kompozycji, Krem nie jest bardzo tłusty. Ale nadal olej jest tam obecny, nie zapomnij o tym! Za pomocą tego kremu możesz idealnie wyrównać ciasto lub ułożyć je, posadzić "czapki" na babeczkach, nadziewać ciasta lub tubki.
Krok 10:
Tutaj jest bardzo prosty, ale okazuje się, że taki piękny krem. Mam nadzieję, że ci się spodoba. Smacznego i miłego dnia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g