galaretka mleczna z bananem i malinami

pyszne, delikatny smak, łatwe do gotowania! Galaretka przypomina budyń! Banan zamienia zwykłą galaretkę w pudding! Ponadto taki deser będzie przydatny dla dzieci i na pewno im się spodoba! Pyszne, łatwe w przygotowaniu i wygląda świątecznie!
MilenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 71 % 17 g
107 kcal
IG: 25 / 19 / 56

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Przygotowujemy produkty: mleko, cukier, jagody, banan, obieramy i kroimy, używam też galaretki o smaku malinowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Do gorącego mleka dodaję kilka płytek żelatyny i dobrze mieszam. Dodaję również i rozpuszczam cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Dodaj kawałki banana do lekko schłodzonego mleka, możesz dodać maliny. Ale najpierw rozcieńczam paczkę galaretki malinowej w szklance gorącej wody i po schłodzeniu wlewam do mleka. Nie można dodawać galaretki do gorącego mleka, w przeciwnym razie mleko się zsiadnie. Wszystko dokładnie ubijam blenderem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4. Jagody układamy w miseczkach i napełniamy powstałą mieszanką bananowo - mleczną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Jeśli dodasz maliny do mleka lub w moim przypadku galaretkę malinową i ubijesz, smak jest bardziej nasycony z wyraźną kwaskowatością. Również kolor jest bardziej różowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6. Galaretka zestala się w ciągu 1,5-2 godzin. W razie potrzeby galaretkę można udekorować startą czekoladą. Podawać z herbatą lub kawą.

galaretka mleczna spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Gotowanie jest dość proste, najważniejsze jest, aby poczekać, aż stwardnieje.

mleko, banan i maliny tworzą niepowtarzalny smak. Podczas gotowania nie używam dużo cukru, ponieważ lubię lekką kwaskowatość.

jagody lepiej używać świeżych, ale mrożone też będą działać. Ja, wraz ze zwykłą żelatyną, używam również torebki galaretki malinowej, którą rozpuszczam w szklance gorącej wody. Możesz zrobić wielowarstwową galaretkę, ale będzie to wymagało dodatkowego czasu. Lubię wszystko mieszać i cieszyć się smakiem.

ale wlej rozpuszczoną galaretkę schłodzoną do schłodzonego mleka i dodatkowo ubij wszystko blenderem. Uwielbiam sposób, w jaki Blender nasyca mieszankę mleka powietrzem i tworzy pianę.

jeśli chcesz, możesz udekorować zamrożoną galaretkę jagodami, listkiem mięty, ale wolę startą czekoladę, dobrze komponuje się z malinowym smakiem.

taki deser smakuje bardzo gęsty, delikatny, pyszny i przypomina budyń. Możesz podawać zarówno na świątecznym stole, jak i zadowolić się po zwykłej kolacji. Stworzy świąteczny nastrój wśród szarych dni powszednich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g

Podobne przepisy