paszteciki na suchej patelni smażone

proste, szybkie, niedrogie, na obfitą przekąskę! Ciasta smażone na suchej patelni są mniej kaloryczne, ale pozostają tak smaczne jak zwykłe. Ciasto ugniata się na kefirze, ziemniaki są używane jako nadzienie. Ale możesz gotować ciasta z dowolnym nadzieniem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 66 % 23 g
180 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć placki na suchej patelni? Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Wlej kefir o temperaturze pokojowej do głębokiej miski, dodaj sól i sodę. Jeśli nie zdążyłeś go wcześniej zdobyć, podgrzej kefir na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Kefir do przygotowania ciasta można użyć dowolnej zawartości tłuszczu, mam 2,5%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie ciasto okaże się przewiewne i dobrze wyrośnie podczas smażenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Jeśli nie ma kefiru, możesz się bez niego obejść, używając wywaru ziemniaczanego, który pozostanie podczas gotowania ziemniaków do nadzienia. Otrzymasz chude ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Ziemniaki umyć, obrać i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Określ gotowość ostrym nożem-łatwo przebije kawałki —

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź, zetrzyj ziemniaki, dodaj gorące mleko i masło. Na patelni rozgrzej olej roślinny, usmaż w nim posiekaną cebulę, aż będzie lekko rumiana. Włóż do miski z tłuczonymi ziemniakami, dodaj sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj. Nadzienie do ciast jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wypoczęte ciasto wyjąć z lodówki, na posypanej mąką powierzchni roboczej zwinąć z ciasta długą kiełbasę, podzielić na 12 kawałków. W zależności od pożądanej wielkości pasztecików liczbę kawałków ciasta można zwiększyć lub zmniejszyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta wałkiem do ciasta na małe ciasto o grubości nie większej niż 0,3 cm. Na środku każdej tortilli umieść łyżkę ciepłego nadzienia ziemniaczanego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zszyj krawędzie pasztecików, ułóż je szwem w dół.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby ciasta nie paliły się na suchej patelni, mocno je rozgrzej. Umieść puste placki na rozgrzanej patelni. Smaż je z jednej strony na średnim ogniu przez około 3-4 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie odwróć placki i pozwól im zarumienić się po drugiej stronie. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj placki na ogniu przez około 5-7 minut, aby dobrze się ugotowały w środku, ciasto nie powinno pozostać wilgotne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe placki na talerz i natychmiast posmaruj kawałkiem masła. Podawaj ciepłe paszteciki do stołu z herbatą, kawą lub mlekiem. Smacznego!

placki mogą być całkowicie chude, jeśli zagnieść ciasto na wywarze ziemniaczanym, użyj go zamiast mleka do tłuczonych ziemniaków. I wyklucz masło.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy