skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki niezbędne do przygotowania dżemu. Waga pigwy jest wskazana wraz ze skórkami i rdzeniami.
Krok 2:
Pigwę dokładnie umyj, obierz i usuń rdzeń. Zalej skórkę i rdzeń wodą, podpal i gotuj przez 20 minut. Podczas gotowania pigwy pokrój w kostkę lub plasterki.
Krok 3:
Ugotowane czyszczenie odcedzić, wlać posiekaną pigwę, wysłać do pieca i gotować przez 15 minut, po zagotowaniu spuścić płyn. Dodaj cukier do płynu i gotuj syrop po gotowaniu przez 5 minut. Wlej pigwę gorącym syropem, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na 12 godzin.
Krok 4:
Dobrze umyj pomarańczę i pokrój ją w drobną kostkę razem ze skórką. Wyślij pomarańczę wraz z sokiem do rondla z pigwą, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Wlej gorący dżem do czystych słoików i zwiń.
Krok 5:
Pyszny, zdrowy i aromatyczny dżem z pigwy z pomarańczą jest gotowy! może być przechowywany zarówno w piwnicy, jak iw domu w spiżarni ten dżem jest doskonały. Smacznej zimy!
pigwa to doskonała roślina lecznicza stosowana w leczeniu kaszlu, normalizacji napięcia jelitowego, w celu podniesienia poziomu hemoglobiny. Ale pigwa jest bardzo rzadko spożywana tylko ze względu na jej cierpki i cierpki smak. Ale robi doskonałe słodkie preparaty na zimę. I bardzo ważne w tych półfabrykatach jest to, że pigwa, nawet przy długotrwałej obróbce cieplnej, zachowuje większość swoich użytecznych właściwości. Pomarańcze są prawdziwym magazynem witamin i minerałów. Zawierają witaminę C, B1, B6, B9 i witaminę A, a także wapń, żelazo, potas, miedź i magnez, dzięki czemu pomarańcze są przydatne dla naszego organizmu nie tylko jesienią i zimą, ale także przez cały rok. Dzięki wysokiej zawartości wapnia pomarańcze wzmacniają kości i zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Zmniejszają powstawanie szkodliwego cholesterolu i zapobiegają tworzeniu się płytek cholesterolowych, zapobiegają zawałowi serca i pozytywnie wpływają na układ krążenia. Ponieważ pomarańcze promują równowagę potasu i sodu w organizmie, chronią nas przed wieloma innymi chorobami układu krążenia. Połączenie pigwy i pomarańczy jest bardzo zdrowe! Dżem z tych owoców służy do zwiększenia odporności i kompleksowego leczenia przeziębienia i grypy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g