ryż z tuńczykiem i warzywami

pyszne, obfite, jasne i zdrowe danie z ryżu! Ten przepis jest interesujący nie tylko dlatego, że jest zdrowy i dość dietetyczny, ale także dlatego, że można go spożywać jako dodatek do czegoś lub osobne niezależne danie.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 63 % 24 g
171 kcal
IG: 13 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opłucz ryż długoziarnisty, wlej do wrzącej osolonej wody w stosunku 1: 2, a następnie zmniejsz ogień i szczelnie zamknij patelnię pokrywką. Gotuj kaszę na małym ogniu przez 20-25 minut. Jeśli do gotowania używany jest inny rodzaj ryżu, należy postępować zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wytnij łodygę z papryki, obierz ją z nasion i białych żył. Teraz pokrój czerwoną paprykę w cienkie paski, a następnie pokrój słomkę w poprzek, w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki i pokrój w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oliwy z oliwek na patelnię, włóż posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż stanie się przezroczysta. Następnie lekko zwiększ ogień i dodaj drobno posiekaną paprykę i marchewkę do cebuli, kontynuuj smażenie warzyw, ciągle mieszając je przez 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Otwórz puszkę tuńczyka w puszce. W zależności od tego, który tuńczyk jest używany, spuść sok lub olej. Połóż kawałki ryby na patelni do warzyw, dopraw solą i czarnym pieprzem. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy. Teraz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Natychmiast zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa z tuńczykiem przez 2 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz włóż wcześniej ugotowany ryż długoziarnisty na patelnię i ponownie wymieszaj całą zawartość patelni. Ponownie przykryj patelnię pokrywką i gotuj naczynie przez kolejne kilka minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ryż ułożyć porcjami na półmisku, udekorować posiekaną zieloną cebulą i sezamem.

dziś ryż to płatki zbożowe, które zachwycają nas w różnych potrawach doskonałymi właściwościami smakowymi i odżywczymi. Dziś ryż jest jednym z ważnych pokarmów dla całej populacji. I to nie przypadek, ponieważ w tłumaczeniu ze starożytnego indyjskiego ryż ma następującą dość jasną definicję - "podstawę żywienia człowieka". Jest to pożywny produkt, który dostarcza organizmowi ludzkiemu przydatnych i niezbędnych substancji. Jest bogaty w węglowodany, tłuszcze, błonnik, popiół, witaminy i białko. Ten produkt dietetyczny jest bogaty w pierwiastki śladowe i jest godnym substytutem chleba. Z powyższego wynika, że ryż należy jak najczęściej włączać do diety. Przedstawiony przepis jest tylko jedną z wielu opcji użycia tego produktu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy