skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Opłucz ryż długoziarnisty, wlej do wrzącej osolonej wody w stosunku 1: 2, a następnie zmniejsz ogień i szczelnie zamknij patelnię pokrywką. Gotuj kaszę na małym ogniu przez 20-25 minut. Jeśli do gotowania używany jest inny rodzaj ryżu, należy postępować zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.
Krok 2:
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Krok 3:
Wytnij łodygę z papryki, obierz ją z nasion i białych żył. Teraz pokrój czerwoną paprykę w cienkie paski, a następnie pokrój słomkę w poprzek, w małe kostki.
Krok 4:
Obierz marchewki i pokrój w drobną kostkę.
Krok 5:
Wlej trochę oliwy z oliwek na patelnię, włóż posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż stanie się przezroczysta. Następnie lekko zwiększ ogień i dodaj drobno posiekaną paprykę i marchewkę do cebuli, kontynuuj smażenie warzyw, ciągle mieszając je przez 5 minut.
Krok 6:
Otwórz puszkę tuńczyka w puszce. W zależności od tego, który tuńczyk jest używany, spuść sok lub olej. Połóż kawałki ryby na patelni do warzyw, dopraw solą i czarnym pieprzem. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy. Teraz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Natychmiast zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa z tuńczykiem przez 2 minuty.
Krok 7:
Teraz włóż wcześniej ugotowany ryż długoziarnisty na patelnię i ponownie wymieszaj całą zawartość patelni. Ponownie przykryj patelnię pokrywką i gotuj naczynie przez kolejne kilka minut.
Krok 8:
Ryż ułożyć porcjami na półmisku, udekorować posiekaną zieloną cebulą i sezamem.
dziś ryż to płatki zbożowe, które zachwycają nas w różnych potrawach doskonałymi właściwościami smakowymi i odżywczymi. Dziś ryż jest jednym z ważnych pokarmów dla całej populacji. I to nie przypadek, ponieważ w tłumaczeniu ze starożytnego indyjskiego ryż ma następującą dość jasną definicję - "podstawę żywienia człowieka". Jest to pożywny produkt, który dostarcza organizmowi ludzkiemu przydatnych i niezbędnych substancji. Jest bogaty w węglowodany, tłuszcze, błonnik, popiół, witaminy i białko. Ten produkt dietetyczny jest bogaty w pierwiastki śladowe i jest godnym substytutem chleba. Z powyższego wynika, że ryż należy jak najczęściej włączać do diety. Przedstawiony przepis jest tylko jedną z wielu opcji użycia tego produktu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g