kompot z jabłek w trzylitrowym słoiku na zimę
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
wybieramy najpiękniejsze i najgładsze Ranetki bez tuneli czasoprzestrzennych.
myjemy je bardzo dobrze wodą, najlepiej szczotką.
sadzonki w tym samym czasie można wyrwać.
sterylizujemy słoik, napełniamy go ranetami o połowę lub jedną trzecią objętości.
napełnij Ranetki wrzącą wodą. Pozostaw na 5 minut.
jeśli weźmiesz Duże Ranetki, to przez 10 minut.
wlej wodę do naczyń, włóż do niej cukier. Zagotuj, wlej z powrotem do ranetek i natychmiast zwiń.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ranetki - 47 kcal/100g