bursztynowy dżem jabłkowy z pomarańczami i cynamonem

doskonały dżem, który ma działanie przeciwwstrząsowe! Ten bursztynowy dżem ma bardzo niezwykły pyszny zapach i smak.
AkelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 45 g
182 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

pokrój pomarańcze na ćwiartki (wraz ze skórką), zalej szklanką wrzącej wody, gotuj do miękkości Skórki.

dodaj cukier, zagotuj syrop.

jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w małe plasterki, blanszować w wodzie 5 min.

włóż jabłka do gotowego syropu z pomarańczami i gotuj na małym ogniu, aż jabłka się ugotują.

pod koniec gotowania dodaj cynamon do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy