skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty. Ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek obrać i umyć.
Krok 2:
Pokrój ziemniaki i pomidora w drobną kostkę (możesz najpierw usunąć skórkę z pomidora, w tym celu zalej pomidora wrzącą wodą, pozostaw na 1-2 minuty, ostrożnie spuść wodę i usuń skórkę z pomidora). Pokrój marchewki na kostki, cebulę na małe półpierścienie.
Krok 3:
W rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i marchewkę. Mieszając, smaż przez kilka sekund na dużym ogniu.
Krok 4:
Następnie dodaj pomidory do smażenia, ponownie wymieszaj i gotuj wszystko razem na średnim ogniu przez około 5 minut.
Krok 5:
Wyślij ziemniaki do garnka. Zalej wszystko wrzącą wodą(750 ml. lub 1 L., w zależności od grubości, jaką chcesz uzyskać w wyniku zupy). Pozostaw do gotowania pod zamkniętą pokrywką, aż ziemniaki będą gotowe (zajmie to około 10 minut, ponieważ ziemniaki są krojone na małe kawałki).
Krok 6:
W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Pokrój rybę na średnie równe kostki.
Krok 7:
Szpinak umyć i pokroić losowo.
Krok 8:
Pokrój cytrynę w cienkie plasterki, drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę. Posiekaj również warzywa średniej wielkości. Koperek i szczypiorek dobrze nadają się do tej zupy.
Krok 9:
Na patelni dodaj szczyptę suchej bazylii lub oregano.(ten krok można pominąć)
Krok 10:
Wyślij rybę na patelnię, dopraw solą do smaku. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do średniego i gotować nie dłużej niż 5 minut.
Krok 11:
Dodaj szpinak i mały liść laurowy do zupy, ponownie podgrzej do maksimum.
Krok 12:
Natychmiast dodaj kilka plasterków cytryny, ziół i czosnku. Po ugotowaniu zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozwól zupie parzyć przez chwilę.
czerwona ryba to bardzo zdrowy produkt. Zawiera substancje niezbędne dla organizmu w dużych ilościach.
kwasy omega - 3 i tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu, sprawiają, że włosy i skóra stają się promienne i ogólnie wzmacniają odporność. Witamina D jest zawarta w dużych ilościach w rybach.
zupa z czerwonej ryby i szpinaku jest przygotowywana dość szybko i prosto, co jest głównym plusem, gdy nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie.
podawaj zupę na gorąco. Do każdego talerza możesz dodać plasterek cytryny i łyżkę kwaśnej śmietany. Pieprz ziele angielskie do smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g