Zupa z czerwonej ryby i szpinaku

czerwona ryba i szpinak świetnie komponują się w zupie! Zdrowe i łatwe do przygotowania pierwsze danie, a połączenie ryb i warzyw nada zupie wyjątkowy akcent. Jasna zupa rozjaśni Twój stół. Ryby mogą być używane zarówno świeże, jak i mrożone.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 52 % 11 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty. Ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek obrać i umyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki i pomidora w drobną kostkę (możesz najpierw usunąć skórkę z pomidora, w tym celu zalej pomidora wrzącą wodą, pozostaw na 1-2 minuty, ostrożnie spuść wodę i usuń skórkę z pomidora). Pokrój marchewki na kostki, cebulę na małe półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i marchewkę. Mieszając, smaż przez kilka sekund na dużym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj pomidory do smażenia, ponownie wymieszaj i gotuj wszystko razem na średnim ogniu przez około 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij ziemniaki do garnka. Zalej wszystko wrzącą wodą(750 ml. lub 1 L., w zależności od grubości, jaką chcesz uzyskać w wyniku zupy). Pozostaw do gotowania pod zamkniętą pokrywką, aż ziemniaki będą gotowe (zajmie to około 10 minut, ponieważ ziemniaki są krojone na małe kawałki).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Pokrój rybę na średnie równe kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szpinak umyć i pokroić losowo.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój cytrynę w cienkie plasterki, drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę. Posiekaj również warzywa średniej wielkości. Koperek i szczypiorek dobrze nadają się do tej zupy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni dodaj szczyptę suchej bazylii lub oregano.(ten krok można pominąć)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij rybę na patelnię, dopraw solą do smaku. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do średniego i gotować nie dłużej niż 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj szpinak i mały liść laurowy do zupy, ponownie podgrzej do maksimum.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Natychmiast dodaj kilka plasterków cytryny, ziół i czosnku. Po ugotowaniu zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozwól zupie parzyć przez chwilę.

czerwona ryba to bardzo zdrowy produkt. Zawiera substancje niezbędne dla organizmu w dużych ilościach.
kwasy omega - 3 i tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu, sprawiają, że włosy i skóra stają się promienne i ogólnie wzmacniają odporność. Witamina D jest zawarta w dużych ilościach w rybach.

zupa z czerwonej ryby i szpinaku jest przygotowywana dość szybko i prosto, co jest głównym plusem, gdy nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie.

podawaj zupę na gorąco. Do każdego talerza możesz dodać plasterek cytryny i łyżkę kwaśnej śmietany. Pieprz ziele angielskie do smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy