skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować dżem z nektarynek na zimę? Przygotuj jedzenie. Aby zrobić dżem, weź gęste owoce, bez połamanych i zepsutych miejsc. Dobrze opłucz nektaryny i pokrój na pół. Usuń z nich kość i ponownie pokrój każdą połowę na pół. Wewnątrz nektaryny odetnij część, w której znajdowała się kość.
Krok 2:
Następnie pokrój nektaryny w kostkę i ułóż w przestronnej misce.
Krok 3:
Posyp nektarynki cukrem i wstrząśnij, aby cukier był równomiernie rozłożony na kawałki nektarynki. Przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw na kilka godzin, aby nektaryny wypuściły sok. Zwykle kroję od wieczora i zostawiam je na noc.
Krok 4:
Następnie umieść miskę na ogniu i zagotuj. Gotuj nektaryny przez 2-3 minuty. Wyłącz ogień pod miską i całkowicie ostudź.
Krok 5:
Schłodzone nektaryny wyłowić łyżką cedzakową do innej miski i odstawić na chwilę.
Krok 6:
Doprowadź pozostały syrop do wrzenia i gotuj przez 40-50 minut, aby zagotował się i stał się grubszy. Dodaj trochę kwasu cytrynowego do syropu. Zmniejszy to mdłość cukru i posłuży jako dodatkowy środek konserwujący podczas przechowywania dżemu.
Krok 7:
Następnie włóż kawałki nektarynek z powrotem do syropu i zagotuj wszystko razem. Gotuj przez 3-5 minut. Usuń piankę, która utworzy się na górze łyżką cedzakową.
Krok 8:
Wlej gotowy dżem do wysterylizowanych słoików i zamknij sterylnymi pokrywkami. O tym, jak sterylizować słoiki, przeczytaj link na końcu przepisu. Całkowicie schłodzić dżem do góry nogami, owijając go kocem. W ten sposób dodatkowo sterylizujesz pokrywki. Przechowuj dżem w chłodnym, suchym miejscu. Miłej zimowej herbaty!
od razu powiem, że ilość cukru jest bardzo warunkowa i będzie zależeć od słodyczy samych nektarynek. Kiedy po raz pierwszy ugotowałem taki dżem, zrobiłem to ściśle według przepisu i ostatecznie dostałem słodką słodycz, która zatkała cały smak samych nektarynek. To była dla mnie lekcja. Teraz dodaję znacznie mniej cukru.
same nektaryny można pokroić nie tylko w kostkę, ale także w plasterki. To kto lubi.
syrop, oczywiście nie można gotować tak długo. Możesz po prostu gotować dżem przez 7 minut i zamknąć w słoikach. Ale uwielbiam, aby płynna część dżemu była gęsta. I przy takim gotowaniu syropu przygotowuję wszystkie rodzaje dżemu.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Nektaryna - 48 kcal/100g