dżem z nektarynek na zimę

pyszne, oryginalne i bardzo aromatyczne! Dżem z nektarynek na zimę to szybki i prosty przepis na przygotowanie pysznego przysmaku, który zachwyci Cię długimi zimnymi wieczorami. Gotuje się go w kilku krokach, co pozwala pozostawić kawałki owoców w całości i nie ugotowane.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 40 g
159 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem z nektarynek na zimę? Przygotuj jedzenie. Aby zrobić dżem, weź gęste owoce, bez połamanych i zepsutych miejsc. Dobrze opłucz nektaryny i pokrój na pół. Usuń z nich kość i ponownie pokrój każdą połowę na pół. Wewnątrz nektaryny odetnij część, w której znajdowała się kość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie pokrój nektaryny w kostkę i ułóż w przestronnej misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp nektarynki cukrem i wstrząśnij, aby cukier był równomiernie rozłożony na kawałki nektarynki. Przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw na kilka godzin, aby nektaryny wypuściły sok. Zwykle kroję od wieczora i zostawiam je na noc.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie umieść miskę na ogniu i zagotuj. Gotuj nektaryny przez 2-3 minuty. Wyłącz ogień pod miską i całkowicie ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzone nektaryny wyłowić łyżką cedzakową do innej miski i odstawić na chwilę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Doprowadź pozostały syrop do wrzenia i gotuj przez 40-50 minut, aby zagotował się i stał się grubszy. Dodaj trochę kwasu cytrynowego do syropu. Zmniejszy to mdłość cukru i posłuży jako dodatkowy środek konserwujący podczas przechowywania dżemu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż kawałki nektarynek z powrotem do syropu i zagotuj wszystko razem. Gotuj przez 3-5 minut. Usuń piankę, która utworzy się na górze łyżką cedzakową.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej gotowy dżem do wysterylizowanych słoików i zamknij sterylnymi pokrywkami. O tym, jak sterylizować słoiki, przeczytaj link na końcu przepisu. Całkowicie schłodzić dżem do góry nogami, owijając go kocem. W ten sposób dodatkowo sterylizujesz pokrywki. Przechowuj dżem w chłodnym, suchym miejscu. Miłej zimowej herbaty!

od razu powiem, że ilość cukru jest bardzo warunkowa i będzie zależeć od słodyczy samych nektarynek. Kiedy po raz pierwszy ugotowałem taki dżem, zrobiłem to ściśle według przepisu i ostatecznie dostałem słodką słodycz, która zatkała cały smak samych nektarynek. To była dla mnie lekcja. Teraz dodaję znacznie mniej cukru.
same nektaryny można pokroić nie tylko w kostkę, ale także w plasterki. To kto lubi.
syrop, oczywiście nie można gotować tak długo. Możesz po prostu gotować dżem przez 7 minut i zamknąć w słoikach. Ale uwielbiam, aby płynna część dżemu była gęsta. I przy takim gotowaniu syropu przygotowuję wszystkie rodzaje dżemu.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Nektaryna - 48   kcal/100g

Podobne przepisy