skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotuj ziemniaki i jajka do miękkości. Bulwy ziemniaka lepiej wybrać mniej więcej tej samej wielkości. Gotuj nieobrane. Podczas gotowania ziemniaków i jajek ugotuj resztę potraw. Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż, mieszając, aż cebula stanie się półprzezroczysta. Natychmiast dodaj kostki boczku na patelnię. Smaż wszystko razem przez chwilę. Zdjąć z ognia.
Krok 2:
Schłodzić ugotowane ziemniaki i jajka, podobnie schłodzić smażony boczek. Jajka i ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę.
Krok 3:
Następnie pokrój rzodkiewkę na dość duże kawałki. Wyślij wszystkie składniki do głębokiego pojemnika.
Krok 4:
Dodaj schłodzony smażony boczek do ziemniaków, jajek i rzodkiewek(jeśli planujesz zrobić sałatkę z majonezem, wybierz boczek z cebulą łyżką, pozostawiając olej, w którym smażone są potrawy, na patelni). Obierz czosnek i przepuść przez prasę. W osobnym pojemniku wymieszaj majonez z czosnkiem.
Krok 5:
Sól trochę sałata do smaku, dodaj drobno posiekaną zieloną cebulę i koperek. Dodaj majonez i ziele angielskie. Wymieszaj sałatkę. Odstaw na około 10 minut i podawaj.
istnieje wiele sałatek ziemniaczanych, Chcę zaoferować jedną z opcji.
bardzo smaczna, obfita i jednocześnie orzeźwiająca sałatka. Doskonała opcja samodzielnego dania lub jako dodatek do obiadu lub kolacji.
majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub zrobić sałatkę na oleju roślinnym, w którym smażono boczek. Jako opcję dressingu możesz użyć mieszanki oleju roślinnego i musztardy.
bardzo dobrze pasuje do tej sałatki z zielonej cebuli i świeżego koperku. Czosnek można również wykluczyć ze składników, jeśli chcesz.
sałatkę najlepiej przygotować raz i zjeść od razu, ponieważ jeśli sałatka stoi przez długi czas, jej smak jest nieco stracony.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g