Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Jasna, niezwykle smaczna i bogata sałatka. Dzięki ziemniakom i boczkowi jest również dość obfity, a rzodkiewka i szczypiorek dodadzą świeżości i wiosennego smaku. Spodoba się wszystkim bez wyjątku. Sos sałatkowy można wybrać według własnego gustu.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 45 % 10 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj ziemniaki i jajka do miękkości. Bulwy ziemniaka lepiej wybrać mniej więcej tej samej wielkości. Gotuj nieobrane. Podczas gotowania ziemniaków i jajek ugotuj resztę potraw. Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż, mieszając, aż cebula stanie się półprzezroczysta. Natychmiast dodaj kostki boczku na patelnię. Smaż wszystko razem przez chwilę. Zdjąć z ognia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Schłodzić ugotowane ziemniaki i jajka, podobnie schłodzić smażony boczek. Jajka i ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój rzodkiewkę na dość duże kawałki. Wyślij wszystkie składniki do głębokiego pojemnika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj schłodzony smażony boczek do ziemniaków, jajek i rzodkiewek(jeśli planujesz zrobić sałatkę z majonezem, wybierz boczek z cebulą łyżką, pozostawiając olej, w którym smażone są potrawy, na patelni). Obierz czosnek i przepuść przez prasę. W osobnym pojemniku wymieszaj majonez z czosnkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól trochę sałata do smaku, dodaj drobno posiekaną zieloną cebulę i koperek. Dodaj majonez i ziele angielskie. Wymieszaj sałatkę. Odstaw na około 10 minut i podawaj.

istnieje wiele sałatek ziemniaczanych, Chcę zaoferować jedną z opcji.

bardzo smaczna, obfita i jednocześnie orzeźwiająca sałatka. Doskonała opcja samodzielnego dania lub jako dodatek do obiadu lub kolacji.

majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub zrobić sałatkę na oleju roślinnym, w którym smażono boczek. Jako opcję dressingu możesz użyć mieszanki oleju roślinnego i musztardy.
bardzo dobrze pasuje do tej sałatki z zielonej cebuli i świeżego koperku. Czosnek można również wykluczyć ze składników, jeśli chcesz.

sałatkę najlepiej przygotować raz i zjeść od razu, ponieważ jeśli sałatka stoi przez długi czas, jej smak jest nieco stracony.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy