Zupa z topionego sera i grzybów leśnych

zupa grzybowa nasyci i rozgrzeje jesienne wieczory. Pachnące, smaczne i bardzo jasne! Zupa będzie wspaniałym pierwszym daniem w dni postu, jeśli pominiesz śmietanę i ser topiony. Zamiast grzybów można użyć boczniaków lub pieczarek.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 36 % 8 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Posortuj grzyby miodowe, wyczyść i dobrze umyj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej grzyby wodą i podpal. Po ugotowaniu usuń pianę, zmniejsz ogień do średniego i gotuj grzyby przez około 30 minut. Następnie włóż gotowe grzyby do durszlaka i ponownie spłucz pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść warzywa. Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę, marchewkę pokroić w kostkę, a cebulę pokroić w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki zalać wodą (około 750 ml., ilość wody zależy od grubości zupy). Gotuj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie zrób smażenie. Na patelni rozgrzej olej roślinny, wyślij tam grzyby miodowe, cebulę, czosnek i marchewkę. Smaż, mieszając, przez kilka minut, aż wszystkie składniki się zrumienią.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ziemniaki będą gotowe, wyślij smażenie i liść laurowy na patelnię. Sól zupę do smaku. Zrób ogień do maksimum.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po ugotowaniu wlej śmietanę do zupy i dodaj ser topiony, wszystko wymieszaj. Spróbuj ponownie na sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj warzywa (w tym przypadku koperek i szczypiorek). Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut. Przed podaniem posyp ziele angielskie.

miazga grzybów miodowych zawiera przydatne mikro i makroelementy (żelazo, wapń, potas, sód, fosfor itp.), a także witaminy (dominują witamina A I C).

jeśli sam zbierasz grzyby miodowe w lesie, bardzo ważne jest prawidłowe odróżnienie grzybów jadalnych od trujących. Jest rymowanka, która zawsze pomoże odróżnić dobry grzyb od niejadalnego:
" jadalne grzyby miodowe
na nodze pierścień z folii
a fałszywi mają wszystkie grzyby
nogi są nagie do stóp."
oznacza to, że pierwszą charakterystyczną cechą jadalnego grzyba jest obecność "spódnicy" na nodze. Również aromat powinien być przyjemny, grzybowy. Fałszywe grzyby miodowe mają nieprzyjemny ziemisty zapach, a czapki są zwykle jaśniejsze.

boczniaki lub pieczarki, zarówno mrożone, jak i świeże, nadają się do przygotowania tej zupy zamiast grzybów miodowych .

również wodę można zastąpić bulionem z kurczaka lub warzyw.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy