skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Posortuj grzyby miodowe, wyczyść i dobrze umyj.
Krok 2:
Zalej grzyby wodą i podpal. Po ugotowaniu usuń pianę, zmniejsz ogień do średniego i gotuj grzyby przez około 30 minut. Następnie włóż gotowe grzyby do durszlaka i ponownie spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 3:
Oczyść warzywa. Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę, marchewkę pokroić w kostkę, a cebulę pokroić w półpierścienie.
Krok 4:
Ziemniaki zalać wodą (około 750 ml., ilość wody zależy od grubości zupy). Gotuj.
Krok 5:
W tym czasie zrób smażenie. Na patelni rozgrzej olej roślinny, wyślij tam grzyby miodowe, cebulę, czosnek i marchewkę. Smaż, mieszając, przez kilka minut, aż wszystkie składniki się zrumienią.
Krok 6:
Gdy ziemniaki będą gotowe, wyślij smażenie i liść laurowy na patelnię. Sól zupę do smaku. Zrób ogień do maksimum.
Krok 7:
Po ugotowaniu wlej śmietanę do zupy i dodaj ser topiony, wszystko wymieszaj. Spróbuj ponownie na sól.
Krok 8:
Dodaj warzywa (w tym przypadku koperek i szczypiorek). Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut. Przed podaniem posyp ziele angielskie.
miazga grzybów miodowych zawiera przydatne mikro i makroelementy (żelazo, wapń, potas, sód, fosfor itp.), a także witaminy (dominują witamina A I C).
jeśli sam zbierasz grzyby miodowe w lesie, bardzo ważne jest prawidłowe odróżnienie grzybów jadalnych od trujących. Jest rymowanka, która zawsze pomoże odróżnić dobry grzyb od niejadalnego:
" jadalne grzyby miodowe
na nodze pierścień z folii
a fałszywi mają wszystkie grzyby
nogi są nagie do stóp."
oznacza to, że pierwszą charakterystyczną cechą jadalnego grzyba jest obecność "spódnicy" na nodze. Również aromat powinien być przyjemny, grzybowy. Fałszywe grzyby miodowe mają nieprzyjemny ziemisty zapach, a czapki są zwykle jaśniejsze.
boczniaki lub pieczarki, zarówno mrożone, jak i świeże, nadają się do przygotowania tej zupy zamiast grzybów miodowych .
również wodę można zastąpić bulionem z kurczaka lub warzyw.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g