Oryginalne pierogi ze słodkim twarogiem

obfite gorące danie dla całej rodziny! Wspaniały przepis na przygotowanie przepysznych domowych pierogów ze słodkim twarogiem, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 11 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 60 % 28 g
218 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznych pierogów z twarogiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy przygotowywać ciasto na pierogi i rozbijamy dwa jaja kurze w wygodnym pojemniku, dodajemy trzy czwarte łyżeczki soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trzy łyżki oleju roślinnego do pojemnika z jajkami i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów ciepłej przegotowanej wody do pojemnika i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiać do wspólnego pojemnika częściami pięćset pięćdziesiąt gramów mąki i dobrze wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Formujemy ciasto rękami, gotowa podstawa powinna się skleić, zebrać w jedną bryłę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie zagniataj ciasto rękami przez siedem minut na posypanym mąką stole, aż przestanie przylegać do dłoni, w razie potrzeby dodaj trochę mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ciasto do plastikowej torby na trzydzieści minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj nadzienie do pierogów i wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do głębokiego talerza z pół kilograma domowego twarogu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj dwie lub trzy łyżki cukru do talerza z twarogiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozbij jedno jajko kurze na talerz z twarogiem i dobrze wymieszaj wszystkie składniki widelcem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po pół godzinie wyjmujemy ciasto z torby i ugniatamy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż elastyczne ciasto na posypanym mąką stole i pokrój na trzy w przybliżeniu równe części.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozwałkuj każdą część odciętego ciasta wałkiem do ciasta na cienkie ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Za pomocą odpowiedniego kieliszka wykonujemy puste miejsca o wymaganym rozmiarze do przygotowania pierogów.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Z kolei ugotowane półfabrykaty wypełniamy wymaganą ilością nadzienia z twarogu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ostrożnie przyklej krawędzie pierogów i pięknie je zawiń.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż ugotowane pierogi na dużej desce do krojenia posypanej mąką, a następnie przenieś większość z nich do plastikowej torby i włóż do zamrażarki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozprowadzamy wymaganą ilość pierogów w garnku z wodą gotowanym na kuchence, który został wstępnie posolony do smaku i gotujemy, zamykając pokrywkę przez około piętnaście minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ugotowane pierogi układamy na talerzach i podajemy do stołu ze śmietaną lub dżemem, wszystko do smaku i pożądania. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich, drodzy przyjaciele!

pierogi twarogowe! Mieszkałam z babcią przez całe dzieciństwo. Nie była świetną kucharką, ale uwielbiała robić pierogi z twarogiem. Główny produkt przyniosła jej siostra, która trzymała krowę. Szczególny smak nadzieniu nadawał cukier waniliowy, sprzedawany w małych torebkach. Potem, kiedy stałem się dorosły, przeczytałem w sieci, że wanilina przypomina mleko matki iz tego powodu jest tak poszukiwana jako suplement. To bardzo proste, zacznijmy gotować?

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy