skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznych pierogów z twarogiem.
Krok 2:
Zaczynamy przygotowywać ciasto na pierogi i rozbijamy dwa jaja kurze w wygodnym pojemniku, dodajemy trzy czwarte łyżeczki soli.
Krok 3:
Dodaj trzy łyżki oleju roślinnego do pojemnika z jajkami i wymieszaj.
Krok 4:
Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów ciepłej przegotowanej wody do pojemnika i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 5:
Przesiać do wspólnego pojemnika częściami pięćset pięćdziesiąt gramów mąki i dobrze wymieszać.
Krok 6:
Formujemy ciasto rękami, gotowa podstawa powinna się skleić, zebrać w jedną bryłę.
Krok 7:
Dokładnie zagniataj ciasto rękami przez siedem minut na posypanym mąką stole, aż przestanie przylegać do dłoni, w razie potrzeby dodaj trochę mąki.
Krok 8:
Włóż ciasto do plastikowej torby na trzydzieści minut.
Krok 9:
Przygotuj nadzienie do pierogów i wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do głębokiego talerza z pół kilograma domowego twarogu.
Krok 10:
Dodaj dwie lub trzy łyżki cukru do talerza z twarogiem.
Krok 11:
Rozbij jedno jajko kurze na talerz z twarogiem i dobrze wymieszaj wszystkie składniki widelcem.
Krok 12:
Po pół godzinie wyjmujemy ciasto z torby i ugniatamy.
Krok 13:
Rozłóż elastyczne ciasto na posypanym mąką stole i pokrój na trzy w przybliżeniu równe części.
Krok 14:
Rozwałkuj każdą część odciętego ciasta wałkiem do ciasta na cienkie ciasto.
Krok 15:
Za pomocą odpowiedniego kieliszka wykonujemy puste miejsca o wymaganym rozmiarze do przygotowania pierogów.
Krok 16:
Z kolei ugotowane półfabrykaty wypełniamy wymaganą ilością nadzienia z twarogu.
Krok 17:
Ostrożnie przyklej krawędzie pierogów i pięknie je zawiń.
Krok 18:
Rozłóż ugotowane pierogi na dużej desce do krojenia posypanej mąką, a następnie przenieś większość z nich do plastikowej torby i włóż do zamrażarki.
Krok 19:
Rozprowadzamy wymaganą ilość pierogów w garnku z wodą gotowanym na kuchence, który został wstępnie posolony do smaku i gotujemy, zamykając pokrywkę przez około piętnaście minut.
Krok 20:
Ugotowane pierogi układamy na talerzach i podajemy do stołu ze śmietaną lub dżemem, wszystko do smaku i pożądania. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich, drodzy przyjaciele!
pierogi twarogowe! Mieszkałam z babcią przez całe dzieciństwo. Nie była świetną kucharką, ale uwielbiała robić pierogi z twarogiem. Główny produkt przyniosła jej siostra, która trzymała krowę. Szczególny smak nadzieniu nadawał cukier waniliowy, sprzedawany w małych torebkach. Potem, kiedy stałem się dorosły, przeczytałem w sieci, że wanilina przypomina mleko matki iz tego powodu jest tak poszukiwana jako suplement. To bardzo proste, zacznijmy gotować?
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g