skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wytnij w misce w dowolnym kształcie pomidory (możesz je wrzucić blenderem) jabłka, usuwając rdzeń papryka bułgarska papryka ostra czosnek I podpalamy po ugotowaniu, gotujemy masę przez 15-20 minut
Krok 2:
Gorącą masę przepuścić przez blender i wlać do rondla
Krok 3:
Teraz dodajemy sól cukier i goździki Następnie gotuj 1 - 1,5 godziny do pożądanej gęstości Dodaj ocet 15 minut przed końcem gotowania
Krok 4:
Gorący keczup wlewamy do słoików. Walcować I kładziemy, obracając się na pokrywkach, w kocu. Otulać. I trzymaj tak, aż puszki całkowicie ostygną Smacznego!
domowy keczup pomidorowy z jabłkami od dawna podbił serca moich bliskich. Jest smaczniejszy niż zakupiony i nie zawiera różnych szkodliwych dodatków. Możesz także użyć wszystkich przejrzałych, pomarszczonych i popękanych owoców. Które nie nadają się do suszenia ani marynowania.
ogólnie rzecz biorąc, ze wszystkich stron jest jedna korzyść.
tak i jest używany wszędzie. Chcesz podawać makaron i chcesz kebaby. Ogólnie taki sos w każdym domu na pewno nie zaszkodzi.
trochę niuansów przed rozpoczęciem pracy:
weź dowolne pomidory, odmiany nie są ważne, najważniejsze, że muszą być bardzo dojrzałe. Najsmaczniejszy SOS pochodzi z tych pomidorów, które pochłonęły dużo słońca. Są słodsze i bardziej aromatyczne.
jabłka bierzemy twarde, słodko-kwaśne lub słodkie.
po dodaniu cukru i soli do masy warzywnej zaczyna się palić. Dlatego ważne jest, aby często mieszać.
aby uzyskać bardziej jednorodną konsystencję bez skórek i nasion pomidora, przetrzyj gotową masę zmiażdżoną blenderem przez sito.
do przechowywania używamy tylko czystych sterylnych pojemników. Pamiętaj, aby zagotować pokrywki.
aby uniknąć wyławiania ziaren pieprzu i różyczek goździków z dużej patelni z sosem, zawiąż je w gazę. Są więc bardzo wygodne, jeśli zdecydujesz, że wszystko jest gotowe.
jeśli lubisz słodki sos — weź słodkie jabłka.
ketchup można przygotować na kilka sposobów:
gotuj warzywa pokrojone na kawałki do miękkości,
zmiel je razem w maszynce do mięsa, blenderze lub robocie. I dopiero wtedy gotujemy,
albo najpierw robimy sok z pomidorów, gotujemy go, a następnie wprowadzamy do niego resztę warzyw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal / 100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g