ketchup domowy super na zimę

wariant tego sosu uzyskuje się z delikatną słodyczą. Smaczne, zdrowe, naturalne! W zależności od tego, czy dodajesz przyprawy do masy pomidorowej, zależy również od smaku keczupu. Na przykład istnieje słodka wersja, która bardzo przypomina słynny sos Krasnodarski.
ivolgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
40 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wytnij w misce w dowolnym kształcie pomidory (możesz je wrzucić blenderem) jabłka, usuwając rdzeń papryka bułgarska papryka ostra czosnek I podpalamy po ugotowaniu, gotujemy masę przez 15-20 minut

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gorącą masę przepuścić przez blender i wlać do rondla

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz dodajemy sól cukier i goździki Następnie gotuj 1 - 1,5 godziny do pożądanej gęstości Dodaj ocet 15 minut przed końcem gotowania

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gorący keczup wlewamy do słoików. Walcować I kładziemy, obracając się na pokrywkach, w kocu. Otulać. I trzymaj tak, aż puszki całkowicie ostygną Smacznego!

domowy keczup pomidorowy z jabłkami od dawna podbił serca moich bliskich. Jest smaczniejszy niż zakupiony i nie zawiera różnych szkodliwych dodatków. Możesz także użyć wszystkich przejrzałych, pomarszczonych i popękanych owoców. Które nie nadają się do suszenia ani marynowania.

ogólnie rzecz biorąc, ze wszystkich stron jest jedna korzyść.
tak i jest używany wszędzie. Chcesz podawać makaron i chcesz kebaby. Ogólnie taki sos w każdym domu na pewno nie zaszkodzi.
trochę niuansów przed rozpoczęciem pracy:

weź dowolne pomidory, odmiany nie są ważne, najważniejsze, że muszą być bardzo dojrzałe. Najsmaczniejszy SOS pochodzi z tych pomidorów, które pochłonęły dużo słońca. Są słodsze i bardziej aromatyczne.
jabłka bierzemy twarde, słodko-kwaśne lub słodkie.
po dodaniu cukru i soli do masy warzywnej zaczyna się palić. Dlatego ważne jest, aby często mieszać.
aby uzyskać bardziej jednorodną konsystencję bez skórek i nasion pomidora, przetrzyj gotową masę zmiażdżoną blenderem przez sito.
do przechowywania używamy tylko czystych sterylnych pojemników. Pamiętaj, aby zagotować pokrywki.
aby uniknąć wyławiania ziaren pieprzu i różyczek goździków z dużej patelni z sosem, zawiąż je w gazę. Są więc bardzo wygodne, jeśli zdecydujesz, że wszystko jest gotowe.
jeśli lubisz słodki sos — weź słodkie jabłka.

ketchup można przygotować na kilka sposobów:

gotuj warzywa pokrojone na kawałki do miękkości,
zmiel je razem w maszynce do mięsa, blenderze lub robocie. I dopiero wtedy gotujemy,
albo najpierw robimy sok z pomidorów, gotujemy go, a następnie wprowadzamy do niego resztę warzyw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal / 100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy