skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zbierz niebieskie winogrona 2,3 - 2,4 kg, aby w czystej postaci mieliśmy 2 kg winogron. Umyj jagody i zmiażdż je tłuczkiem, aby wypuściły sok. Gotuj winogrona we własnym soku przez 10 minut na małym ogniu.
Krok 2:
Winogrona zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do zaparzenia na 1,5 godziny. Przetrzyj schłodzone winogrona przez sito lub drobny durszlak. Substancja żelująca (agar-agar, żelfiks — konfiturka - teraz producenci oferują masę substancji żelujących pochodzenia roślinnego)wlać 200 gramów cukru i równomiernie rozprowadzić.
Krok 3:
Wlej cukier z agarem do puree z winogron i umieść na kuchence. Po ugotowaniu dodaj resztę cukru i gotuj przez 10 minut. Wlej gorącą konfiturę do czystych sterylizowanych słoików i zwiń, zawiń, aż całkowicie ostygnie. Rezultatem jest bardzo gęsta konfitura z winogron, którą można wykorzystać do przygotowania tartych ciast, kruchych ciastek, warstw ciast i po prostu posmarować chlebem i masłem, okazuje się pyszny i pachnący!
Krok 4:
Konfitura (dżem) z niebieskich winogron na zimę jest gotowa! Smacznego i smacznej zimy!
winogrona są przydatne w leczeniu astmy, podnosząc poziom tlenku azotu we krwi, zapobiegając tworzeniu się skrzepów krwi, co zmniejsza ryzyko zawału serca. Winogrona są dobrym pomocnikiem w leczeniu zaparć,niestrawności. Zwalcza choroby wątroby, łagodzi zmęczenie, spowalnia proces starzenia. Niebieskie winogrona mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, chroniąc nasz organizm przed infekcjami. I jest nawet w stanie wyleczyć opryszczkę. Jeśli już włożyłeś Wino i zamknąłeś wystarczającą ilość soku winogronowego i kompotu, proponuję przepis na pyszne konfitury. Pyszne, gęste , pachnące - domowe konfitury z winogron na pewno ci się spodoba!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g