skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania zupy, obieramy ziemniaki, obieramy paprykę i usuwamy łodygi z pomidorów.
Krok 2:
Pokrój dwie i pół główki cebuli na pół pierścienia.
Krok 3:
Po zmieleniu części posiekanej cebuli włóż ją do miski z mięsem mielonym, dodaj sól i mieszankę papryki do smaku.
Krok 4:
Dodaj pół szklanki ryżu gotowanego lub zakupionego mielonego mięsa wieprzowego z wołowiną i cebulą.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 6:
Formujemy klopsiki wilgotnymi rękami i układamy smażyć na patelni rozgrzanej olejem roślinnym.
Krok 7:
Smażyć klopsiki na złoty kolor z każdej z obu stron.
Krok 8:
Na grubej tarce zetrzyj jedną marchewkę.
Krok 9:
Pokrój jedną obraną paprykę na dowolne kawałki.
Krok 10:
Pokrój dwa ząbki czosnku na małe kawałki.
Krok 11:
Pokrój pięć pomidorów na dowolne, ale niezbyt małe kawałki.
Krok 12:
Przenieś smażone klopsiki do głębokiej patelni lub odpowiedniego pojemnika i dodaj ziemniaki pokrojone na duże kawałki.
Krok 13:
Klopsiki z ziemniakami zalewamy wrzącą wodą i zamykamy patelnię pokrywką, włączamy piec do temperatury nieco wyższej niż średnia.
Krok 14:
Rozłóż starte i pokrojone wcześniej warzywa na rozgrzanej drugiej patelni.
Krok 15:
Dobrze mieszając wszystkie składniki na patelni, smaż, obserwując proces przez około dziesięć minut.
Krok 16:
Po dziesięciu minutach dodaj jedną łyżeczkę papryki, pół łyżeczki ziry do warzyw na patelni i smaż przez chwilę.
Krok 17:
Sprawdzamy ziemniaki na patelni pod kątem gotowości.
Krok 18:
Rozłóż smażone warzywa na wspólnej patelni, dodaj sól, posiekane warzywa, liść laurowy do smaku i zamknij pokrywkę przez pięć minut, aby doprowadzić naczynie do pełnej gotowości.
Krok 19:
Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zupa ziemniaczana z klopsikami. Główną zaletą tego przepisu jest to, że lekka i satysfakcjonująca zupa spodoba się nie tylko dorosłym, ale także młodszemu pokoleniu. Delikatne klopsiki są szczytem kulinarnej myśli, soczysta konsystencja małych kulek spodobała się starożytnym Turkom. Później oryginalny pomysł przeniósł się do innych kuchni świata – bałkańskiej i austriackiej. Kucharze eksperymentowali z różnymi dodatkami i metodami obróbki cieplnej. Spróbujemy też?
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g