skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Będziemy gotować ze świeżego kalafiora. Moja marchewka jest mała. Kapusta jest przygotowywana z koreańską przyprawą do marchwi. Jeśli używana jest gotowa mieszanka (pół opakowania 20 gramów), to z listy należy wykluczyć mieloną kolendrę, suchy czosnek, oba rodzaje papryki i kurkumę. Przygotuj czyste sterylizowane słoiki.
Krok 2:
Umyj świeży kalafior, usuń liście i łodygę. Rozłóż kapustę na małe kwiatostany. Wlej wodę do rondla, zagotuj. Zanurz kapustę we wrzącej wodzie i gotuj po gotowaniu przez 7-8 minut. Wrzuć kapustę do durszlaka i spuść nadmiar wody.
Krok 3:
Obierz i umyj czosnek i marchewkę. Pokrój czosnek na talerze. Zetrzyj marchewki na koreańskiej marchwi. Jeśli nie ma takiej tarki, marchewki można pokroić w cienkie paski ostrym nożem.
Krok 4:
W czystych, wysterylizowanych szklanych słoikach ułóż warstwy, naprzemiennie, startą marchewkę i kalafior.
Krok 5:
Teraz musisz przygotować marynatę. Wlej 500 ml wody do rondla i zagotuj. Dodaj sól, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, mieloną kolendrę, suchy czosnek, kurkumę, czarny pieprz mielony, czerwony pieprz mielony, świeży czosnek pokrojony w talerze. Gotuj marynatę na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wyłącz ogrzewanie, wlej ocet i olej roślinny, wymieszaj gotową marynatę.
Krok 6:
Napełnij słoiki wypełnione kapustą i marchewką gorącą marynatą i zamknij je sterylizowanymi pokrywkami. Do długotrwałego przechowywania słoiki zamknięte pokrywkami należy wysterylizować.
Krok 7:
To zbiór kapusty w stylu koreańskim do długoterminowego przechowywania. Aby spróbować kapusty na obiad, możesz otworzyć słoik po 5-6 godzinach.
kalafior to warzywo dla amatorów, nie każdemu się to podoba. Ale możesz zadowolić najbardziej kapryśnego zjadacza, przygotowując z niego taką prostą przekąskę. Koreańska kapusta jest bardzo aromatyczna; dzięki dodatkowi marchwi i kurkumy-jasna; i smakuje trochę pikantnie i pikantnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g