kalafior po koreańsku na zimę

pyszny marynowany kalafior z marchewką. Pyszna pachnąca kapusta z zestawem koreańskich przypraw. Gotowanie jest proste, a pyszna przekąska zachwyci w chłodne zimowe dni. Jeśli nie możesz się doczekać, aby spróbować pikantnej kapusty, możesz skosztować przedmiotu obrabianego w ciągu kilku godzin.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
56 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Będziemy gotować ze świeżego kalafiora. Moja marchewka jest mała. Kapusta jest przygotowywana z koreańską przyprawą do marchwi. Jeśli używana jest gotowa mieszanka (pół opakowania 20 gramów), to z listy należy wykluczyć mieloną kolendrę, suchy czosnek, oba rodzaje papryki i kurkumę. Przygotuj czyste sterylizowane słoiki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj świeży kalafior, usuń liście i łodygę. Rozłóż kapustę na małe kwiatostany. Wlej wodę do rondla, zagotuj. Zanurz kapustę we wrzącej wodzie i gotuj po gotowaniu przez 7-8 minut. Wrzuć kapustę do durszlaka i spuść nadmiar wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i umyj czosnek i marchewkę. Pokrój czosnek na talerze. Zetrzyj marchewki na koreańskiej marchwi. Jeśli nie ma takiej tarki, marchewki można pokroić w cienkie paski ostrym nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W czystych, wysterylizowanych szklanych słoikach ułóż warstwy, naprzemiennie, startą marchewkę i kalafior.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz musisz przygotować marynatę. Wlej 500 ml wody do rondla i zagotuj. Dodaj sól, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, mieloną kolendrę, suchy czosnek, kurkumę, czarny pieprz mielony, czerwony pieprz mielony, świeży czosnek pokrojony w talerze. Gotuj marynatę na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wyłącz ogrzewanie, wlej ocet i olej roślinny, wymieszaj gotową marynatę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij słoiki wypełnione kapustą i marchewką gorącą marynatą i zamknij je sterylizowanymi pokrywkami. Do długotrwałego przechowywania słoiki zamknięte pokrywkami należy wysterylizować.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    To zbiór kapusty w stylu koreańskim do długoterminowego przechowywania. Aby spróbować kapusty na obiad, możesz otworzyć słoik po 5-6 godzinach.

kalafior to warzywo dla amatorów, nie każdemu się to podoba. Ale możesz zadowolić najbardziej kapryśnego zjadacza, przygotowując z niego taką prostą przekąskę. Koreańska kapusta jest bardzo aromatyczna; dzięki dodatkowi marchwi i kurkumy-jasna; i smakuje trochę pikantnie i pikantnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy