ucho z brzucha łososia z kaszą jaglaną

ucho jest szybkie, łatwe do przygotowania-poradzi sobie również początkująca gospodyni domowa. Chociaż piwo w naszej rodzinie jest bardzo rzadkim gościem, mąż bardzo lubi różne przekąski. Szczególnie zaszczycony jest słony brzuch łososia, który po prostu jemy z dodatkiem. Postanowiłem jednak ugotować z nimi pierwsze danie, aby było to proso jako ziarno.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 63 % 5 g
36 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować ucho z brzucha łososia z kaszą jaglaną, potrzebujemy: wody; brzuch łososia (wziąłem słone, które idą do piwa, ale możesz też świeże); marchew, ziemniaki, cebula; proso; ziele angielskie; Czarny przed groszkiem i solą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelnię włożyć całą cebulę, startą marchewkę i groszek ziela angielskiego oraz ziarna pieprzu. Zalać zimną wodą. Postaw patelnię na ogniu, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż marchewki będą gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posortuj proso i dokładnie spłucz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj łososia i proso do garnka. Gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Musisz gotować na małym ogniu, wtedy bulion okaże się tak przezroczysty, jak to możliwe, a wiele małych kawałków ryb nie będzie w nim pływać, jak to ma miejsce przy szybkim gotowaniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ziemniaki. Sól do ucha. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, około 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj patelnię pokrywką i pozwól uchu parzyć przez około 10 minut. Następnie wlej do talerzy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ucho jest gotowe. Możesz wlać do talerzy i podać. Smacznego!

ilość selenu, która dostaje się do organizmu po spożyciu 100 g łososia, jest równa 66% dziennego spożycia tego pierwiastka. Ryby zawierają znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają unikalne właściwości. Tłuszcz z łososia jest korzystny, jest niezbędny do utrzymania zdrowia na wszystkich poziomach systemowych. Gatunki łososia zawierają około 2,5 g tłuszczu na 100 g produktu. Aktywność kwasów tłuszczowych i minerałów prowadzi do wzmocnienia tkanki kostnej, elastyczności naczyń krwionośnych, usuwania skurczów tętnic. Ta właściwość pomaga wzmocnić naczynia włosowate, a także jest rodzajem środka zapobiegawczego przeciwko chorobom układu sercowo-naczyniowego.

brzuch łososia & mdash; nie jest najsmaczniejszą częścią ryby i jest używany głównie jako przekąska do napojów. Niemniej jednak brzuchy są bogate w witaminy, minerały i mają szereg korzystnych właściwości: brzuch zaleca się kobietom jeść w czasie ciąży, aby nasycić organizm matki i dziecka przydatnymi elementami; produkt zmniejsza objawy łuszczycy; ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3 jedzenie łososia z umiarem pomoże zapobiec otyłości, która występuje głównie z powodu braku kwasów tłuszczowych w organizmie; poprawia się praca komórek mózgowych; brzuchy zmniejszają stan zapalny w zapaleniu stawów.

brzuch może być doskonałym źródłem energii dla sportowców przedtreningowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal / 100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy