skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować ucho z brzucha łososia z kaszą jaglaną, potrzebujemy: wody; brzuch łososia (wziąłem słone, które idą do piwa, ale możesz też świeże); marchew, ziemniaki, cebula; proso; ziele angielskie; Czarny przed groszkiem i solą.
Krok 2:
Obierz marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 3:
Na patelnię włożyć całą cebulę, startą marchewkę i groszek ziela angielskiego oraz ziarna pieprzu. Zalać zimną wodą. Postaw patelnię na ogniu, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż marchewki będą gotowe.
Krok 4:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 5:
Posortuj proso i dokładnie spłucz.
Krok 6:
Dodaj łososia i proso do garnka. Gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Musisz gotować na małym ogniu, wtedy bulion okaże się tak przezroczysty, jak to możliwe, a wiele małych kawałków ryb nie będzie w nim pływać, jak to ma miejsce przy szybkim gotowaniu.
Krok 7:
Dodaj ziemniaki. Sól do ucha. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, około 15 minut.
Krok 8:
Przykryj patelnię pokrywką i pozwól uchu parzyć przez około 10 minut. Następnie wlej do talerzy.
Krok 9:
Ucho jest gotowe. Możesz wlać do talerzy i podać. Smacznego!
ilość selenu, która dostaje się do organizmu po spożyciu 100 g łososia, jest równa 66% dziennego spożycia tego pierwiastka. Ryby zawierają znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają unikalne właściwości. Tłuszcz z łososia jest korzystny, jest niezbędny do utrzymania zdrowia na wszystkich poziomach systemowych. Gatunki łososia zawierają około 2,5 g tłuszczu na 100 g produktu. Aktywność kwasów tłuszczowych i minerałów prowadzi do wzmocnienia tkanki kostnej, elastyczności naczyń krwionośnych, usuwania skurczów tętnic. Ta właściwość pomaga wzmocnić naczynia włosowate, a także jest rodzajem środka zapobiegawczego przeciwko chorobom układu sercowo-naczyniowego.
brzuch łososia & mdash; nie jest najsmaczniejszą częścią ryby i jest używany głównie jako przekąska do napojów. Niemniej jednak brzuchy są bogate w witaminy, minerały i mają szereg korzystnych właściwości: brzuch zaleca się kobietom jeść w czasie ciąży, aby nasycić organizm matki i dziecka przydatnymi elementami; produkt zmniejsza objawy łuszczycy; ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3 jedzenie łososia z umiarem pomoże zapobiec otyłości, która występuje głównie z powodu braku kwasów tłuszczowych w organizmie; poprawia się praca komórek mózgowych; brzuchy zmniejszają stan zapalny w zapaleniu stawów.
brzuch może być doskonałym źródłem energii dla sportowców przedtreningowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal / 100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g