kalmary do piwa w domu

takie kałamarnice odlatują jak nasiona. Jedna z popularnych przekąsek do piwa. Jego zalety są oczywiste: gotuje się szybko, minimum kalorii, całkowicie naturalne i bardzo smaczne. Delikatne, ale palące kalmary. Po prostu nie da się oderwać.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 6 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 30 % 3 g
32 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kałamarnice oczyszczone z wnętrzności i skóry rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść resztki przezroczystych Kości, jeśli takie istnieją. I pokrój tusze w pierścienie o szerokości około centymetra.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W rondlu zagotuj wodę. Nie solić. Zanurz pierścienie kałamarnicy we wrzącej wodzie. Gotuj po ugotowaniu dokładnie przez minutę. Nawiasem mówiąc, wygodnie jest obniżyć kalmary do gotowania bezpośrednio w metalowym durszlaku. Wygodnie będzie więc natychmiast wyciągnąć kalmary, aby ich nie strawić, a Spuszczenie nadmiaru wody będzie znacznie wygodniejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj marynatę. W osobnej misce wymieszaj sos sojowy. Wytnij tam kilka pierścieni ostrej papryki chili, po umyciu i usunięciu nasion.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj łyżkę sosu "Worcestershire". Nazywa się go również sosem rybnym, ostrygowym lub "Worcester sauce". Wymieszaj marynatę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marynatę do kalmarów. I po dokładnym wymieszaniu pozostaw je do marynowania na maksymalnie piętnaście minut. Następnie będą gotowe do podania. Użyłem zgrzewarki próżniowej, aby kalmary szybciej nasiąkły marynatą. Zajęło mi to tylko siedem minut.

jeśli nie masz pod ręką ostrej papryki chili, z łatwością zastąpi ją każdy ostry sos według własnego gustu. Może to być Sriracha, salsa i prosty sos na bazie ostrej papryki.
ja, jako wielki miłośnik kolendry, zawsze posypuję swoją porcję tym drobno posiekanym ziołem.
podaję takie kalmary zwykle w porcjach, aby nikt nie był obrażony. Są wygodne, nakłuwając je szpikulcem i popijając zimną pianką.
jeśli nie lubisz piwa, to i tak radzę gotować takie kalmary, ale jako bazę do sałatki. Dodaj pomidory koktajlowe, rukolę, kolendrę i solone orzeszki ziemne do kalmarów. Możesz doprawić sałatkę oliwą z oliwek. Będzie bomba!
przechowuj przekąskę z kalmarów w lodówce, ale tylko do czasu przybycia gości. Nie radzę przechowywać ich dłużej, są niezwykle świeże. Dlatego gotuj od razu niezbyt dużą porcję.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy