delikatny smalec na gorąco

Szybki w przygotowaniu bardzo delikatny słony smalec. Wielu z was prawdopodobnie soliło smalec na gorąco. Soliłem też na różne sposoby, ale teraz gotuję smalec tylko według tego przepisu. Cały sekret tkwi w gotowaniu-smalec okazuje się bardzo miękki i delikatny.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 97 % 31 g
węglowodany 0 % 0 g
279 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 12 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki niezbędne do solenia smalcu na gorąco. Przepis wykorzystuje przyprawę do smalcu bez soli. Jeśli używasz przyprawy z solą, zmniejsz jej ilość do 5 gramów. Przygotuj smalec do solenia, dobrze umyj, jeśli na smalcu są pieczęcie, zeskrob je lub Wytnij. Pokrój smalec na 3 równe części, włóż do rondla i zalej zimną wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść patelnię na kuchence i gotuj smalec przez 3 minuty. Wyłącz smalec i dodaj sól. To jest sekret gotowania smalcu. Wcześniej gotowałem smalec w solance, po wypróbowaniu tego przepisu zacząłem gotować w wodzie, a następnie solić wodę. Tak przygotowany smalec jest znacznie delikatniejszy niż smalec gotowany w solance. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na 12 godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po 12 godzinach wyjmujemy tłuszcz z solanki i pocieramy go przyprawami. Aby to zrobić, przełóż czosnek przez prasę, wymieszaj z przyprawą do smalcu,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I pocieraj smalec równomiernie ze wszystkich stron. Każdy kawałek owijamy folią i wysyłamy do lodówki na 2-3 godziny. Pokrój gotowy tłuszcz i ciesz się wyjątkowym delikatnym smakiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smalec solony na gorąco jest gotowy! Przepis nadaje się do każdego posiłku - na jutro, obiad, kolację, a także świetnie wygląda na świątecznym stole. Smacznego!

trudno wyobrazić sobie osobę, która nie próbowałaby smalcu. Ale niewiele osób wie, że smalec jest doskonałą ucztą nie tylko na świąteczny stół, ale dobrym dodatkiem do codziennej diety. I oto dlaczego.Najbardziej przydatnym składnikiem dla kobiet, który znajduje się w tłuszczu, jest kwas arachidonowy. Są to cenne nienasycone tłuszcze, które, nawiasem mówiąc, w naturze są bardzo rzadkie, ale bardzo pozytywnie wpływają na pracę absolutnie całego kobiecego ciała.Smalec jest również zalecany do spożycia przez tych, którzy chcą zwiększyć aktywność intelektualną, ponieważ ten produkt korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Dlatego przydałby się mały kawałek przed nauką lub pracą związaną z aktywnością umysłową.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawa Maggi - 59   kcal/100g

Podobne przepisy