skład / składniki
metoda gotowania
pokrój boczek w kostkę.
zmiażdż czosnek.
posiekaj kolendrę.
zetrzyj ser na drobnej tarce.
dodaj sól i spaghetti do wrzącej wody.
gotuj przez 10 minut.
następnie dodaj mrożony groszek i gotuj przez 1 minutę.
smażyć boczek na oleju.
dodaj czosnek, smaż przez kolejne 3 minuty.
usuń czosnek.
umieść spaghetti z groszkiem na patelni.
dodaj 2 chochle wody.
gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
dodaj sól, pieprz, kolendrę, ser, dobrze wymieszaj.
Spaghetti-rodzaj makaronu (wł. Pasta) o okrągłym przekroju, średnicy około 2 mm i zazwyczaj długości większej niż 13 cm. Spaghetti), spaghetti grubsze" Spaghetti " (Włoski. Spaghettoni). Ojczyzną spaghetti są Włochy i są szeroko stosowane w kuchni włoskiej, często podawane z sosem pomidorowym. Są podstawą wielu włoskich potraw, na przykład: Spaghetti Napoli (spaghetti po neapolitańsku)-z sosem pomidorowym, Spaghetti all ' Aglio ed Olio (spaghetti z czosnkiem i olejem) — z gorącą oliwą z oliwek i lekko smażonym czosnkiem.
Spaghetti urodziło się w Neapolu i zawdzięcza swoją nazwę Antonio Viviani, który nadał im tak przydomek w 1842 r.ze względu na podobieństwo do odcinków Sznurka (Wł. spago). W mieście Pontedassio, niedaleko Genui, otwarto Muzeum spaghetti, w którym zebrano setki przepisów na przyprawy i sosy. Znajduje się tam również akt notarialny (z archiwum Genui) z 4 lutego 1279 roku, potwierdzający istnienie kulinarnego wyrobu z ciasta zwanego "makaronis".
miasto Gragnano, niedaleko Neapolu, jest uważane za tradycyjne centrum "święta makaronu". Powodem tego jest być może fakt, że znalezione tam dokumenty, datowane na 1502 rok, opisują proces wytwarzania "Maccaroni", które później stały się jednym z najpopularniejszych potraw na świecie i symbolem Włoch.
obecnie obszar Gragnano skupia do jednej dziesiątej wszystkich włoskich fabryk makaronów, które dostarczają trzy miliony ton makaronu na rynki Europy, Azji, Ameryki i Australii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g