spaghetti z boczkiem, zielonym groszkiem i twardym serem

niesamowicie pyszne spaghetti z boczkiem i zielonym groszkiem. Prosty przepis na spaghetti z boczkiem i zielonym groszkiem. To danie gotuje się dość szybko. Pamiętaj, aby spróbować zrobić to danie na lunch lub kolację.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 56 % 28 g
316 kcal
IG: 11 / 89 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

pokrój boczek w kostkę.
zmiażdż czosnek.
posiekaj kolendrę.
zetrzyj ser na drobnej tarce.
dodaj sól i spaghetti do wrzącej wody.
gotuj przez 10 minut.
następnie dodaj mrożony groszek i gotuj przez 1 minutę.
smażyć boczek na oleju.
dodaj czosnek, smaż przez kolejne 3 minuty.
usuń czosnek.
umieść spaghetti z groszkiem na patelni.
dodaj 2 chochle wody.
gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
dodaj sól, pieprz, kolendrę, ser, dobrze wymieszaj.

Spaghetti-rodzaj makaronu (wł. Pasta) o okrągłym przekroju, średnicy około 2 mm i zazwyczaj długości większej niż 13 cm. Spaghetti), spaghetti grubsze" Spaghetti " (Włoski. Spaghettoni). Ojczyzną spaghetti są Włochy i są szeroko stosowane w kuchni włoskiej, często podawane z sosem pomidorowym. Są podstawą wielu włoskich potraw, na przykład: Spaghetti Napoli (spaghetti po neapolitańsku)-z sosem pomidorowym, Spaghetti all ' Aglio ed Olio (spaghetti z czosnkiem i olejem) — z gorącą oliwą z oliwek i lekko smażonym czosnkiem.

Spaghetti urodziło się w Neapolu i zawdzięcza swoją nazwę Antonio Viviani, który nadał im tak przydomek w 1842 r.ze względu na podobieństwo do odcinków Sznurka (Wł. spago). W mieście Pontedassio, niedaleko Genui, otwarto Muzeum spaghetti, w którym zebrano setki przepisów na przyprawy i sosy. Znajduje się tam również akt notarialny (z archiwum Genui) z 4 lutego 1279 roku, potwierdzający istnienie kulinarnego wyrobu z ciasta zwanego "makaronis".

miasto Gragnano, niedaleko Neapolu, jest uważane za tradycyjne centrum "święta makaronu". Powodem tego jest być może fakt, że znalezione tam dokumenty, datowane na 1502 rok, opisują proces wytwarzania "Maccaroni", które później stały się jednym z najpopularniejszych potraw na świecie i symbolem Włoch.

obecnie obszar Gragnano skupia do jednej dziesiątej wszystkich włoskich fabryk makaronów, które dostarczają trzy miliony ton makaronu na rynki Europy, Azji, Ameryki i Australii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy