Zupa z makaronem z grzybami

aromatyczna, obfita i niesamowicie pyszna zupa borowikowa! Szczególnie popularne są zupy z grzybami leśnymi jesienią. Możesz zamrozić zebrane grzyby i przygotować zupę zimą, wiosną i latem. Jasny i bogaty smak z pewnością przypadnie do gustu wszystkim!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 28 października-4 listopada

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 50 % 6 g
69 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zbierz borowiki w lesie. Jeśli nie jest to możliwe, możesz użyć zakupionych mrożonych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj grzyby. Pokrój duże grzyby na małe kawałki, małe można pozostawić w całości. Zalej grzyby wodą i umieść na dużym ogniu. Po ugotowaniu usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-30 minut. Następnie spuść wodę z patelni i kilkakrotnie opłucz grzyby pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania grzybów przygotuj ciasto na makaron. Aby to zrobić, wymieszaj 2 rodzaje mąki w osobnym pojemniku, dodaj szczyptę soli i stopniowo dodawaj wodę łyżkami, wyrabiając wystarczająco ciasne ciasto. Woda może uciec nieco więcej lub mniej niż podano w przepisie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą, pozostawić do zaparzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj smażenie. Zetrzyj marchewki, posiekaj cebulę średniej wielkości. Smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym przez chwilę, ciągle mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj bulion z kurczaka. Dodaj do niego pokrojone ziemniaki i gotowane borowiki. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez około 10-15 minut, aż ziemniaki będą gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie pokrój makaron. Ciasto rozwałkować na cienkie ciasto, podzielić na kilka części i pokroić w szeroki makaron.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj makaron i smaż do zupy. Dodaj sól do smaku. Dodaj liść laurowy. Gotuj przez około dwie do trzech minut, aż makaron się ugotuje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przed podaniem posyp ziołami i pieprzem według uznania. Bardzo smaczne ze śmietaną.

borowiki są najbardziej cenione wśród miłośników cichych polowań. Grzyby te mają bogaty aromat grzybowy i szlachetny smak. Jeden rodzaj borowiczków kosztuje dużo!
borowiki mają wysoką wartość odżywczą, niesamowity smak i mnóstwo witamin i minerałów.

borowiki zawierają dużą ilość błonnika, więc pomogą w utracie wagi pomimo zawartości kalorii.

w okresie postu zupę można ugotować na wodzie, otrzymasz nie mniej smaczne i bogate danie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g

Podobne przepisy