skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zbierz borowiki w lesie. Jeśli nie jest to możliwe, możesz użyć zakupionych mrożonych.
Krok 2:
Dokładnie umyj grzyby. Pokrój duże grzyby na małe kawałki, małe można pozostawić w całości. Zalej grzyby wodą i umieść na dużym ogniu. Po ugotowaniu usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-30 minut. Następnie spuść wodę z patelni i kilkakrotnie opłucz grzyby pod bieżącą wodą.
Krok 3:
Podczas gotowania grzybów przygotuj ciasto na makaron. Aby to zrobić, wymieszaj 2 rodzaje mąki w osobnym pojemniku, dodaj szczyptę soli i stopniowo dodawaj wodę łyżkami, wyrabiając wystarczająco ciasne ciasto. Woda może uciec nieco więcej lub mniej niż podano w przepisie.
Krok 4:
Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą, pozostawić do zaparzenia.
Krok 5:
Przygotuj smażenie. Zetrzyj marchewki, posiekaj cebulę średniej wielkości. Smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym przez chwilę, ciągle mieszając.
Krok 6:
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 7:
Zagotuj bulion z kurczaka. Dodaj do niego pokrojone ziemniaki i gotowane borowiki. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez około 10-15 minut, aż ziemniaki będą gotowe.
Krok 8:
W tym czasie pokrój makaron. Ciasto rozwałkować na cienkie ciasto, podzielić na kilka części i pokroić w szeroki makaron.
Krok 9:
Dodaj makaron i smaż do zupy. Dodaj sól do smaku. Dodaj liść laurowy. Gotuj przez około dwie do trzech minut, aż makaron się ugotuje.
Krok 10:
Przed podaniem posyp ziołami i pieprzem według uznania. Bardzo smaczne ze śmietaną.
borowiki są najbardziej cenione wśród miłośników cichych polowań. Grzyby te mają bogaty aromat grzybowy i szlachetny smak. Jeden rodzaj borowiczków kosztuje dużo!
borowiki mają wysoką wartość odżywczą, niesamowity smak i mnóstwo witamin i minerałów.
borowiki zawierają dużą ilość błonnika, więc pomogą w utracie wagi pomimo zawartości kalorii.
w okresie postu zupę można ugotować na wodzie, otrzymasz nie mniej smaczne i bogate danie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g