barszcz z borowikami

dzięki grzybom leśnym barszcz jest po prostu niesamowity! Bardzo bogaty i smaczny, a także zdrowy! W dni postu barszcz można gotować na wodzie lub bulionie warzywnym. Danie jest odpowiednie dla tych, którzy przestrzegają diety lub prawidłowego odżywiania.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 54 % 7 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

chcę zwrócić uwagę na bardzo smaczny barszcz z borowikami.

taki barszcz można gotować na bulionie lub w wodzie. Grzyby leśne dodadzą sytości potrawie i mogą zastąpić mięso.

1. Przede wszystkim zbieraj grzyby w lesie lub używaj zapasów z mrozu. Cóż, lub, alternatywnie, kup grzyby w sklepie.
dobrze umyj borowiki. Duże grzyby pokroić na małe kawałki, małe pozostawić w całości.

2. Wlać czyste grzyby wodą, postawić patelnię na dużym ogniu. Po ugotowaniu usuń pianę i gotuj grzyby na małym ogniu przez około dwadzieścia do trzydziestu minut.

spuść wodę, spłucz gotowe grzyby zimną wodą.

3. Umieść bulion na kuchence (w przepisie użyto bulionu z kurczaka). Podczas gdy gotuje się gotować inne potrawy.

ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Posiekaj kapustę średniej wielkości.

4. Przygotuj smażenie. Aby to zrobić, obierz cebulę, marchewkę i buraki i posiekaj średniej wielkości.

5. Na patelni rozgrzej olej roślinny, wyślij tam cebulę, marchewkę i buraki. Smażyć, mieszając przez chwilę. Dodaj cukier i koncentrat pomidorowy do warzyw, wszystko ponownie wymieszaj i pozostaw na małym ogniu przez dwie do trzech minut. Jeśli pieczenie się pali, możesz dodać do niego chochlę bulionu lub wrzącej wody.

6. Gdy bulion się zagotuje, wyślij ziemniaki i grzyby do garnka. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez około dziesięć minut (aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane).

7. Sól do smaku. Podgrzej do maksimum, po ugotowaniu dodaj kapustę do garnka. Lepiej jest używać młodej kapusty. Jeśli lubisz bardziej zmiękczoną kapustę w zupie, możesz dodać ją na etapie, gdy ziemniaki i grzyby zostały wysłane do gotującego się bulionu (tutaj kwestia gustu).

8. Dodaj smaż do wszystkich składników, a następnie liść laurowy i drobno posiekany lub przepuszczony przez prasę czosnek.
po ugotowaniu spróbuj ponownie na soli, w razie potrzeby dodaj sól.
posyp gotowy Barszcz świeżymi ziołami (bardzo dobrze sprawdza się koperek, pietruszka lub szczypiorek).


9. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól barszczowi parzyć przez chwilę.
podczas serwowania możesz posypać zupę ziela angielskiego. Będzie bardzo smaczny ze śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy