skład / składniki
metoda gotowania
świeże ogórki i marchewki są starte na grubej tarce. Nie lubię Tarek i używam robota kuchennego. Możesz pokroić ogórki w kostkę i zetrzeć marchewkę.
pokrój cebulę na półpierścienie.
podsmaż cebulę i marchewkę na średnim ogniu, ciągle mieszając. Następnie dodaj ogórki i gotuj powstałą mieszaninę przez około 20 minut.
następnie włóż koncentrat pomidorowy do mieszanki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
bierzemy duży garnek, w którym mieszamy duszone warzywa, gotowane jęczmień perłowy, cukier, sól, ocet i olej roślinny.
doprowadzić do wrzenia i na gorąco ułożyć w czystych, suchych słoikach i przykryć pokrywkami.
przechowuj przygotowaną na zimę marynatę ze świeżych ogórków z jęczmieniem perłowym w ciemnym, chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g