skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy marcepan? Przygotuj wszystkie składniki. Pamiętaj, że możliwe jest, że w przypadku marcepanu będziesz potrzebować trochę więcej wody (zagotuj niewielką ilość osobno i ostudź), a także cukru pudru do posypania.
Krok 2:
Aby rozpocząć, zagotuj wodę do gotowania migdałów, zanurz migdały we wrzącej wodzie i gotuj przez 1-2 minuty. Następnie ziarna muszą zostać oczyszczone. Ziarna łatwo się obierają, jeśli naciśniesz jądro, skóra pozostanie w tyle za orzechem.
Krok 3:
Obrane ziarna migdałów opłucz w durszlaku, odstaw i osusz na patelni przez 2 minuty, ciągle mieszając. Orzechy w żadnym wypadku nie powinny być opiekane!
Krok 4:
Zmiel migdały w blenderze, aż konsystencja będzie podobna do gęstej kaszy manny.
Krok 5:
Teraz ugotuj syrop: wlej cukier do wody i gotuj, od czasu do czasu mieszając. Uważaj, aby syrop nie zamienił się w karmel!
Krok 6:
Gęstość syropu powinna być taka, że jeśli weźmiemy kroplę syropu do rąk, można z niej zwinąć miękką kulkę. Wlej migdały do syropu. Gotuj, mieszając, przez kolejne 2-3 minuty na małym ogniu. Zdejmij z ognia, pozwól masie lekko ostygnąć, wlej do niej esencję migdałową i ponownie wymieszaj w blenderze.
Krok 7:
Powinna być miękka, elastyczna masa, która jest łatwa do cięcia i przyjmuje dowolny kształt. Posyp deskę do krojenia cukrem pudrem. Połóż na nim masę migdałową i rozwałkuj wałkiem do wymaganej grubości. Jeśli marcepan się kruszy, dodaj trochę wody, w małych porcjach, aż uzyskasz elastyczność. Jeśli, przeciwnie, marcepan jest płynny, słabo rzeźbiony, konieczne jest zagęszczenie masy do pożądanej konsystencji cukrem pudrem.
Krok 8:
W tej formie marcepan może być używany jako nadzienie do pieczenia lub po prostu jako cukierki. Aby można było zrobić biżuterię z marcepanu, dodaje się do niego barwniki spożywcze. Wyciśnij trochę farby na marcepan i ugniataj rękami, aż cały kawałek będzie równomiernie zabarwiony.
od dzieciństwa kocham marcepan. W pewnym momencie postanowiłem ugotować go własnymi rękami. Wynik przekroczył wszelkie oczekiwania. Spróbuj i przygotować domowy marcepan!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Ekstrakt z migdałów - 0 kcal/100g