marcepan w domu

marcepan jest za drogi i chcesz słodyczy? Zrób to sam! Marcepan to przysmak uwielbiany przez wielu. Robienie tego nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Jeśli zastosujesz się do instrukcji i masz już doświadczenie w przygotowywaniu słodyczy, odniesiesz sukces!
AstridAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 70 % 14 g
101 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowy marcepan? Przygotuj wszystkie składniki. Pamiętaj, że możliwe jest, że w przypadku marcepanu będziesz potrzebować trochę więcej wody (zagotuj niewielką ilość osobno i ostudź), a także cukru pudru do posypania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby rozpocząć, zagotuj wodę do gotowania migdałów, zanurz migdały we wrzącej wodzie i gotuj przez 1-2 minuty. Następnie ziarna muszą zostać oczyszczone. Ziarna łatwo się obierają, jeśli naciśniesz jądro, skóra pozostanie w tyle za orzechem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane ziarna migdałów opłucz w durszlaku, odstaw i osusz na patelni przez 2 minuty, ciągle mieszając. Orzechy w żadnym wypadku nie powinny być opiekane!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel migdały w blenderze, aż konsystencja będzie podobna do gęstej kaszy manny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz ugotuj syrop: wlej cukier do wody i gotuj, od czasu do czasu mieszając. Uważaj, aby syrop nie zamienił się w karmel!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gęstość syropu powinna być taka, że jeśli weźmiemy kroplę syropu do rąk, można z niej zwinąć miękką kulkę. Wlej migdały do syropu. Gotuj, mieszając, przez kolejne 2-3 minuty na małym ogniu. Zdejmij z ognia, pozwól masie lekko ostygnąć, wlej do niej esencję migdałową i ponownie wymieszaj w blenderze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powinna być miękka, elastyczna masa, która jest łatwa do cięcia i przyjmuje dowolny kształt. Posyp deskę do krojenia cukrem pudrem. Połóż na nim masę migdałową i rozwałkuj wałkiem do wymaganej grubości. Jeśli marcepan się kruszy, dodaj trochę wody, w małych porcjach, aż uzyskasz elastyczność. Jeśli, przeciwnie, marcepan jest płynny, słabo rzeźbiony, konieczne jest zagęszczenie masy do pożądanej konsystencji cukrem pudrem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tej formie marcepan może być używany jako nadzienie do pieczenia lub po prostu jako cukierki. Aby można było zrobić biżuterię z marcepanu, dodaje się do niego barwniki spożywcze. Wyciśnij trochę farby na marcepan i ugniataj rękami, aż cały kawałek będzie równomiernie zabarwiony.

od dzieciństwa kocham marcepan. W pewnym momencie postanowiłem ugotować go własnymi rękami. Wynik przekroczył wszelkie oczekiwania. Spróbuj i przygotować domowy marcepan!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt z migdałów - 0   kcal/100g

Podobne przepisy