Kremowa zupa kalafiorowa

Lekki, warzywny, aromatyczny i bardzo smaczny! Krem zupa kalafiorowa z ziemniakami i śmietaną to odpowiednie danie dla tych, którzy liczą kalorie i preferują proste przepisy. Gotuje się bardzo szybko i nie ma gdzie łatwiej.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 53 % 8 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować pyszną kremową zupę kalafiorową? Bardzo proste i szybkie! Najpierw przygotuj niezbędne składniki do smaku. Proporcje kapusty i ziemniaków można zmienić według własnych upodobań. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż kapustę na kwiatostany i dokładnie spłucz. Możesz użyć kalafiora świeżego lub mrożonego. Rozmrozić zamrożone kwiatostany i osuszyć uwolniony płyn.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Im drobniej pokroisz ziemniaki, tym szybciej się ugotują.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondlu rozpuść masło. Ułóż cebulę i smaż na średnim ogniu, aż będzie miękka, około 7-8 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ziemniaki i kalafior do garnka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorącą wodę, aby całkowicie przykryła warzywa. Sól, pieprz. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj zupę na średnim ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odcedź bulion, pozostawiając tylko 200-250 ml, które są potrzebne do regulacji gęstości zupy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij warzywa blenderem zanurzeniowym, aż będą gładkie i kremowe, stopniowo dodając pozostały bulion, aż uzyskasz odpowiednią gęstość.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej śmietanę. Umieść garnek na małym ogniu i mieszając podgrzej zupę przez około 2-3 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotową zupę wlać do talerzy, doprawić mielonym pieprzem, udekorować ziołami i podawać. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy