skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować pyszną kremową zupę kalafiorową? Bardzo proste i szybkie! Najpierw przygotuj niezbędne składniki do smaku. Proporcje kapusty i ziemniaków można zmienić według własnych upodobań. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Rozłóż kapustę na kwiatostany i dokładnie spłucz. Możesz użyć kalafiora świeżego lub mrożonego. Rozmrozić zamrożone kwiatostany i osuszyć uwolniony płyn.
Krok 3:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Im drobniej pokroisz ziemniaki, tym szybciej się ugotują.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
W rondlu rozpuść masło. Ułóż cebulę i smaż na średnim ogniu, aż będzie miękka, około 7-8 minut.
Krok 6:
Dodaj ziemniaki i kalafior do garnka.
Krok 7:
Wlej gorącą wodę, aby całkowicie przykryła warzywa. Sól, pieprz. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj zupę na średnim ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 8:
Odcedź bulion, pozostawiając tylko 200-250 ml, które są potrzebne do regulacji gęstości zupy.
Krok 9:
Ubij warzywa blenderem zanurzeniowym, aż będą gładkie i kremowe, stopniowo dodając pozostały bulion, aż uzyskasz odpowiednią gęstość.
Krok 10:
Wlej śmietanę. Umieść garnek na małym ogniu i mieszając podgrzej zupę przez około 2-3 minuty.
Krok 11:
Gotową zupę wlać do talerzy, doprawić mielonym pieprzem, udekorować ziołami i podawać. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g