skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki. Aby zrobić naleśniki czekoladowe w mleku, potrzebujemy: 600 ml mleka; 200 g mąki; 100 g ciemnej czekolady; 3 jajka; 1 łyżka. l kakao; 1 łyżka. l masło; 1 łyżka. l cukier i szczypta soli.
Krok 2:
Połam ciemną czekoladę na małe kawałki.
Krok 3:
Włóż czekoladę do rondla. Wlać 250 ml mleka. Umieść patelnię na małym ogniu i podgrzej masę, mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Aby wzmocnić smak i aromat czekolady, możesz dodać do mieszanki 1-2 łyżki. kakao lub użyj gorzkiej czekolady.
Krok 4:
Włóż kawałek masła do gorącej mieszanki czekolady i poczekaj, aż masło się rozpuści. Dla smaku możesz dodać szczyptę mielonego cynamonu.
Krok 5:
W głębokiej misce ubij jajka z cukrem i solą, aż będą puszyste.
Krok 6:
Wlej pozostałe mleko i wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj przesianą mąkę.
Krok 8:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 9:
Wlej mieszankę mleczno-czekoladową do ciasta.
Krok 10:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw ciasto na 25 minut.
Krok 11:
Na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym upiecz naleśniki z obu stron. Około 1-1, 5 minuty z każdej strony.
Krok 12:
Ułóż gotowe naleśniki na talerzu w stosie. Jeśli chcesz, możesz posmarować każdy naleśnik masłem.
Krok 13:
Naleśniki czekoladowe można podawać z dowolnym słodkim sosem lub polewą. Smacznego!
delikatna, aksamitna konsystencja i oszałamiający smak przekonają każdego, nawet tych, którzy nie są zagorzałymi miłośnikami wszystkiego, co czekoladowe.
ale dla słodyczy i szokomanów ten czekoladowy przysmak z pewnością zostanie przepisany w kuchni nie tylko na karnawał, ale także we wszystkie inne dni w roku. Poza tym jest tak prosty w przygotowaniu!
naleśniki można nadziewać twarogiem, twarogiem, kawałkami owoców lub jagodami, polać syropami, rozpuszczoną czekoladą lub podawać tradycyjnie — ze śmietaną, dżemem lub miodem.
jeśli tak się składa, że masz trochę mniej mleka, nie denerwuj się, możesz uzupełnić wodę do pożądanej objętości. Ale mąka w tym przypadku będzie potrzebować trochę więcej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g