czekoladowe naleśniki na mleku

naleśniki czekoladowe na codzienną herbatę i na święta. Cienkie, miękkie i porowate naleśniki czekoladowe są pyszne same w sobie, ale jednocześnie doskonale komponują się z każdym słodkim nadzieniem i nadają się do montażu wszelkiego rodzaju ciast naleśnikowych.
MariaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 17-23 lutego

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 60 % 21 g
188 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki. Aby zrobić naleśniki czekoladowe w mleku, potrzebujemy: 600 ml mleka; 200 g mąki; 100 g ciemnej czekolady; 3 jajka; 1 łyżka. l kakao; 1 łyżka. l masło; 1 łyżka. l cukier i szczypta soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połam ciemną czekoladę na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż czekoladę do rondla. Wlać 250 ml mleka. Umieść patelnię na małym ogniu i podgrzej masę, mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Aby wzmocnić smak i aromat czekolady, możesz dodać do mieszanki 1-2 łyżki. kakao lub użyj gorzkiej czekolady.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż kawałek masła do gorącej mieszanki czekolady i poczekaj, aż masło się rozpuści. Dla smaku możesz dodać szczyptę mielonego cynamonu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W głębokiej misce ubij jajka z cukrem i solą, aż będą puszyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pozostałe mleko i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przesianą mąkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej mieszankę mleczno-czekoladową do ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw ciasto na 25 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym upiecz naleśniki z obu stron. Około 1-1, 5 minuty z każdej strony.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż gotowe naleśniki na talerzu w stosie. Jeśli chcesz, możesz posmarować każdy naleśnik masłem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Naleśniki czekoladowe można podawać z dowolnym słodkim sosem lub polewą. Smacznego!

delikatna, aksamitna konsystencja i oszałamiający smak przekonają każdego, nawet tych, którzy nie są zagorzałymi miłośnikami wszystkiego, co czekoladowe.
ale dla słodyczy i szokomanów ten czekoladowy przysmak z pewnością zostanie przepisany w kuchni nie tylko na karnawał, ale także we wszystkie inne dni w roku. Poza tym jest tak prosty w przygotowaniu!
naleśniki można nadziewać twarogiem, twarogiem, kawałkami owoców lub jagodami, polać syropami, rozpuszczoną czekoladą lub podawać tradycyjnie — ze śmietaną, dżemem lub miodem.
jeśli tak się składa, że masz trochę mniej mleka, nie denerwuj się, możesz uzupełnić wodę do pożądanej objętości. Ale mąka w tym przypadku będzie potrzebować trochę więcej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy