Jak gotować ciecierzycę w powolnej kuchence

proste gotowanie ciecierzycy w powolnej kuchence. Aby bez problemu ugotować ciecierzycę-bardzo przydatne produkty we współczesnym świecie - możesz użyć multicookera. Skróci czas przebywania w kuchni i ugotuje bardzo smaczny groszek bez kłopotów.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 77 % 10 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciecierzycę w powolnej kuchence, musisz przygotować samą ciecierzycę (odmierz odpowiednią ilość), wodę i powolną kuchenkę. Ciecierzyca jest zwykle sprzedawana w opakowaniach dobrej jakości, bez śmieci. Jeśli jest taka potrzeba, najpierw posortuj ciecierzycę, usuń nadmiar śmieci, liści itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciecierzycę do głębokiej miski i napełnij ją całkowicie wodą (zwykłą zimną wodą). Woda powinna być cztery razy większa niż ciecierzyca. Pozostaw ciecierzycę w wodzie do pęcznienia na 10-12 godzin. W tym czasie zaleca się kilkukrotną zmianę wody, w której będzie ciecierzyca. Zostawiłem groszek na stole w temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po określonym czasie, jeśli woda pozostanie, spuść ją. Ciecierzycę spłukać zimną wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż spuchniętą ciecierzycę do miski multicookera. Napełnij miskę multicookera wodą, zamknij pokrywkę i włącz tryb "duszenie" na 1 godzinę i 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie ciecierzyca będzie gotowa. Ale na wszelki wypadek musisz spróbować ciecierzycy - nie musi być twarda, ale dobrze jest zachować swój kształt. Jeśli planujesz użyć wywaru z ciecierzycy, to dla większego nasycenia pozostaw ciecierzycę do ostygnięcia w tym bulionie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrożnie wrzuć gotową ciecierzycę do durszlaka, płynu, w którym gotowano ciecierzycę, do osobnej miski - można ją również wykorzystać do przygotowania różnych smakołyków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowa ciecierzyca jest schłodzona i może być używana do przygotowywania różnych potraw. Gotowaną ciecierzycę można zamrozić (doskonale toleruje zamrażanie), a następnie najpierw wyjąć z zamrażarki i ugotować z nią. Dlatego bardziej opłacalne jest natychmiastowe gotowanie ciecierzycy w dużych ilościach.

ciecierzyca to turecki groszek, obecnie bardzo popularny produkt. Co więcej, nie tylko dla osób z ograniczeniami żywieniowymi, ale po prostu dla osób, które chcą urozmaicić swój codzienny stół przydatnymi produktami. Ciecierzycę można kupić w puszkach, można ją gotować samodzielnie w trybie normalnym, w powolnej kuchence lub jeszcze szybciej - w szybkowarze. Sam groszek służy do przygotowywania różnych potraw, takich jak zupy, dania na ciepło, przekąski i sałatki. Ale wywar, w którym gotowano ciecierzycę - aquafaba, może zastąpić białko jaja (co jest bardzo ważne dla osób z jego nietolerancją). Łatwo ubija się w puszystą pianę i można z niej zrobić bezę, biszkopt, lody.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy