skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciecierzycę w powolnej kuchence, musisz przygotować samą ciecierzycę (odmierz odpowiednią ilość), wodę i powolną kuchenkę. Ciecierzyca jest zwykle sprzedawana w opakowaniach dobrej jakości, bez śmieci. Jeśli jest taka potrzeba, najpierw posortuj ciecierzycę, usuń nadmiar śmieci, liści itp.
Krok 2:
Wlej ciecierzycę do głębokiej miski i napełnij ją całkowicie wodą (zwykłą zimną wodą). Woda powinna być cztery razy większa niż ciecierzyca. Pozostaw ciecierzycę w wodzie do pęcznienia na 10-12 godzin. W tym czasie zaleca się kilkukrotną zmianę wody, w której będzie ciecierzyca. Zostawiłem groszek na stole w temperaturze pokojowej.
Krok 3:
Po określonym czasie, jeśli woda pozostanie, spuść ją. Ciecierzycę spłukać zimną wodą.
Krok 4:
Włóż spuchniętą ciecierzycę do miski multicookera. Napełnij miskę multicookera wodą, zamknij pokrywkę i włącz tryb "duszenie" na 1 godzinę i 30 minut.
Krok 5:
Po określonym czasie ciecierzyca będzie gotowa. Ale na wszelki wypadek musisz spróbować ciecierzycy - nie musi być twarda, ale dobrze jest zachować swój kształt. Jeśli planujesz użyć wywaru z ciecierzycy, to dla większego nasycenia pozostaw ciecierzycę do ostygnięcia w tym bulionie.
Krok 6:
Ostrożnie wrzuć gotową ciecierzycę do durszlaka, płynu, w którym gotowano ciecierzycę, do osobnej miski - można ją również wykorzystać do przygotowania różnych smakołyków.
Krok 7:
Gotowa ciecierzyca jest schłodzona i może być używana do przygotowywania różnych potraw. Gotowaną ciecierzycę można zamrozić (doskonale toleruje zamrażanie), a następnie najpierw wyjąć z zamrażarki i ugotować z nią. Dlatego bardziej opłacalne jest natychmiastowe gotowanie ciecierzycy w dużych ilościach.
ciecierzyca to turecki groszek, obecnie bardzo popularny produkt. Co więcej, nie tylko dla osób z ograniczeniami żywieniowymi, ale po prostu dla osób, które chcą urozmaicić swój codzienny stół przydatnymi produktami. Ciecierzycę można kupić w puszkach, można ją gotować samodzielnie w trybie normalnym, w powolnej kuchence lub jeszcze szybciej - w szybkowarze. Sam groszek służy do przygotowywania różnych potraw, takich jak zupy, dania na ciepło, przekąski i sałatki. Ale wywar, w którym gotowano ciecierzycę - aquafaba, może zastąpić białko jaja (co jest bardzo ważne dla osób z jego nietolerancją). Łatwo ubija się w puszystą pianę i można z niej zrobić bezę, biszkopt, lody.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g