makaron kalafiorowy

makaron i kalafior - niezwykłe, ale smaczne. Prosty makaron można urozmaicić wszystkim. Mięso, grzyby, klasyczny ser i śmietana. Warzywa, w tym kalafior, nie są wyjątkiem. Jej połączenie z makaronem sprawia, że danie jest lżejsze, zdrowsze i smaczniejsze. Spróbuj!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 55 % 6 g
58 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do gotowania makaronu kalafiorowego. Makaron lepiej jest wziąć niedrogi z pszenicy durum. Śmietanę można stosować w dowolnej zawartości tłuszczu, w zależności od preferencji smakowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kalafior, zdemontuj na kwiatostany, odetnij pogrubione części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    We wrzącej osolonej wodzie ugotuj kalafior przy średnim gotowaniu nie więcej (!) 5-6 minut. Kapusta powinna być miękka, ale nie rozgotowana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj wodę do gotowania makaronu, dopraw solą. Dodaj makaron, wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu, aż będzie al dente, czyli trochę bez gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowy makaron wrzuć do durszlaka, aby szkło woda.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel ser na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W wygodnym pojemniku połącz makaron i kalafior.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę, koperek, około 2/3 startego sera i oliwę z oliwek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasmaruj formę odrobiną oliwy z oliwek, rozłóż powstałą masę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp równomiernie pozostałym serem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec makaron przez 15 minut, aby ser się stopił i lekko zrumienił na wierzchu. Podawaj makaron z kalafiorem na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek. Smacznego!

kalafior ma niską kaloryczność i ma niską zawartość błonnika. Jest łatwo trawiony bez podrażniania błon śluzowych przewodu pokarmowego.
dla tych, którzy lubią warzywa, dobrym pomysłem jest częstsze umieszczanie kalafiora w menu. A to danie może być jedną z opcji.

oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym olejem roślinnym lub użyć masła.

często gotuję makaron z różnymi warzywami, ale nie próbowałem go z kalafiorem. Na początku połączenie z tym warzywem wydawało mi się niezwykłe. Ale danie okazało się udane i smaczne. Tak, a przygotowanie jest proste i bardzo krótkie.
jedyną rzeczą jest to, że dodałbym trochę więcej sera.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy