skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do gotowania makaronu kalafiorowego. Makaron lepiej jest wziąć niedrogi z pszenicy durum. Śmietanę można stosować w dowolnej zawartości tłuszczu, w zależności od preferencji smakowych.
Krok 2:
Umyj kalafior, zdemontuj na kwiatostany, odetnij pogrubione części.
Krok 3:
We wrzącej osolonej wodzie ugotuj kalafior przy średnim gotowaniu nie więcej (!) 5-6 minut. Kapusta powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
Krok 4:
Zagotuj wodę do gotowania makaronu, dopraw solą. Dodaj makaron, wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu, aż będzie al dente, czyli trochę bez gotowania.
Krok 5:
Gotowy makaron wrzuć do durszlaka, aby szkło woda.
Krok 6:
Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
Krok 7:
Zmiel ser na grubej tarce.
Krok 8:
W wygodnym pojemniku połącz makaron i kalafior.
Krok 9:
Dodaj śmietanę, koperek, około 2/3 startego sera i oliwę z oliwek.
Krok 10:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Nasmaruj formę odrobiną oliwy z oliwek, rozłóż powstałą masę.
Krok 12:
Posyp równomiernie pozostałym serem.
Krok 13:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec makaron przez 15 minut, aby ser się stopił i lekko zrumienił na wierzchu. Podawaj makaron z kalafiorem na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek. Smacznego!
kalafior ma niską kaloryczność i ma niską zawartość błonnika. Jest łatwo trawiony bez podrażniania błon śluzowych przewodu pokarmowego.
dla tych, którzy lubią warzywa, dobrym pomysłem jest częstsze umieszczanie kalafiora w menu. A to danie może być jedną z opcji.
oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym olejem roślinnym lub użyć masła.
często gotuję makaron z różnymi warzywami, ale nie próbowałem go z kalafiorem. Na początku połączenie z tym warzywem wydawało mi się niezwykłe. Ale danie okazało się udane i smaczne. Tak, a przygotowanie jest proste i bardzo krótkie.
jedyną rzeczą jest to, że dodałbym trochę więcej sera.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g