galaretka rabarbarowa
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Napełnij zimną wodą, gotuj przez 40-50 minut. Kiedy zobaczysz, że rabarbar zaczyna się gotować, dodaj skrobię rozcieńczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie dodaj cukier do smaku. Ciągle mieszaj galaretkę rabarbarową, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Gdy galaretka zgęstnieje, zdejmij z ognia. Z galaretką rabarbarową można jeść różne zboża, szczególnie lubią to dzieci. Jako osobne danie podawaj schłodzoną galaretkę rabarbarową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g