dżem żurawinowy

aromatyczny dżem żurawinowy na rodzinne przyjęcie herbaciane! Klasyczny przepis na pyszny, aromatyczny dżem żurawinowy. Przygotowanie jest proste i szybkie! Idealny na rodzinne przyjęcie herbaciane, może być podawany z lodami lub używany do wypieków i słodyczy.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 47 g
185 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Głównymi składnikami są oczywiście jagody i cukier. Żurawina-jagoda nie jest bardzo czysta, podczas zbierania często pojawiają się liście i zanieczyszczenia, dlatego należy ją dobrze umyć i posortować. Cukier jest odpowiedni dla każdego - wziąłem zwykły biały cukier, ale możesz wziąć brązowy-taki cukier nada gotowemu dżemowi lekki karmelowy smak i aromat!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj jagody, usuń pęknięte jagody i zanieczyszczenia, dobrze spłucz i osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wybierz naczynia, w których zrobisz dżem. Najlepiej jest wziąć naczynia z grubym dnem i wysokimi bokami - aby dżem się nie przypalił i nie uciekł. Włóż jagody do rondla i przykryj cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Poczekaj, aż jagody dadzą sok. Może to zająć od 2 godzin do 1 dnia. W żadnym wypadku nie dodawaj wody - wystarczy sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść rondel z jagodami na ogniu i zagotuj. Jestem warb klasyczny dżem żurawinowy, ale oczywiście można go urozmaicić. Na przykład aromatyzuj cynamonem i goździkami - dodaj laskę cynamonu i pączek goździków, a na samym końcu nie zapomnij wyjąć z gotowego dżemu. Lub użyj tych przypraw w postaci mielonej. Wystarczy dosłownie jedna szczypta. I możesz dodać łyżkę proszku kakaowego - otrzymasz dżem o smaku czekoladowym

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmniejsz ogień i gotuj przez 40 minut, stale usuwając pianę, która pojawi się na powierzchni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń dżem z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Oczywiście dżem można natychmiast rozłożyć w słoikach, ale wtedy okaże się bardziej płynny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki: po prostu napełniam słoiki wrzącą wodą, wkładając tam łyżkę. Ale możesz wysterylizować słoiki w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pokrywy muszą być ugotowane. Poza tym nigdy nie używam pokrywek po raz drugi, tj. za każdym razem zamykam słoiki nowymi pokrywkami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż dżem w słoikach i przykryj pokrywkami. Możesz przechowywać taki dżem w zwykłych warunkach pokojowych.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy