skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Głównymi składnikami są oczywiście jagody i cukier. Żurawina-jagoda nie jest bardzo czysta, podczas zbierania często pojawiają się liście i zanieczyszczenia, dlatego należy ją dobrze umyć i posortować. Cukier jest odpowiedni dla każdego - wziąłem zwykły biały cukier, ale możesz wziąć brązowy-taki cukier nada gotowemu dżemowi lekki karmelowy smak i aromat!
Krok 2:
Posortuj jagody, usuń pęknięte jagody i zanieczyszczenia, dobrze spłucz i osusz.
Krok 3:
Wybierz naczynia, w których zrobisz dżem. Najlepiej jest wziąć naczynia z grubym dnem i wysokimi bokami - aby dżem się nie przypalił i nie uciekł. Włóż jagody do rondla i przykryj cukrem.
Krok 4:
Poczekaj, aż jagody dadzą sok. Może to zająć od 2 godzin do 1 dnia. W żadnym wypadku nie dodawaj wody - wystarczy sok.
Krok 5:
Umieść rondel z jagodami na ogniu i zagotuj. Jestem warb klasyczny dżem żurawinowy, ale oczywiście można go urozmaicić. Na przykład aromatyzuj cynamonem i goździkami - dodaj laskę cynamonu i pączek goździków, a na samym końcu nie zapomnij wyjąć z gotowego dżemu. Lub użyj tych przypraw w postaci mielonej. Wystarczy dosłownie jedna szczypta. I możesz dodać łyżkę proszku kakaowego - otrzymasz dżem o smaku czekoladowym
Krok 6:
Zmniejsz ogień i gotuj przez 40 minut, stale usuwając pianę, która pojawi się na powierzchni.
Krok 7:
Usuń dżem z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Oczywiście dżem można natychmiast rozłożyć w słoikach, ale wtedy okaże się bardziej płynny.
Krok 8:
Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki: po prostu napełniam słoiki wrzącą wodą, wkładając tam łyżkę. Ale możesz wysterylizować słoiki w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pokrywy muszą być ugotowane. Poza tym nigdy nie używam pokrywek po raz drugi, tj. za każdym razem zamykam słoiki nowymi pokrywkami.
Krok 9:
Ułóż dżem w słoikach i przykryj pokrywkami. Możesz przechowywać taki dżem w zwykłych warunkach pokojowych.
Krok 10:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g