skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z awokado z kurczakiem? Przygotuj składniki. Umyj liście sałaty i rozerwij ręce na małe kawałki.
Krok 2:
Gotuj filet z kurczaka do miękkości. Schłodzić i pokroić w małe plasterki.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 4:
Pokrój pomidory w kliny.
Krok 5:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz. Pokrój miąższ na małe kawałki. Natychmiast skrop sokiem z limonki, aby zapobiec brązowieniu.
Krok 6:
Tankowanie.
Krok 7:
Połącz sok z limonki z olejem roślinnym, cukrem i solą. Lekko ubij widelcem i odstaw na 5 minut, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły.
Krok 8:
W salaterce połącz kurczaka, awokado, pomidory, cebulę i liście sałaty. Polej dressingiem i delikatnie wymieszaj.
Krok 9:
Posyp sałatkę świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawaj.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal / 100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g